Pucnjava u Afroamerikanca u Wisconsinu izazvala nasilne demonstracije

Izgoreli automobili nakon nemira u Wisconsinu (EPA)

Policija je u nedjelju više puta pucala u leđa Afroamerikancu pred očima njegove trojice sinova u gradu Kenoshi u Wisconsinu, rekao je advokat porodice, a taj događaj je izazvao nasilne demonstracije u tom američkom gradu. 

Žrtva, 29-godišnji Jacob Blake, odvezen je u bolnicu u teškom stanju nakon pucnjave u nedjelju poslijepodne.

Blakeov otac rekao je za NBC News u ponedjeljak da je njegov sin operiran i da je stabilno.

U video snimci koja kruži društvenim mrežama, Blake se kreće prema sivom SUV automobilu, a prate ga dvojica naoružanih policajaca.

Čuje se sedam hitaca iz vatrenog oružja nakon što je Blake, koji čini se nije bio naoružan, otvorio vrata automobila. 

Ne zna se još jesu li policajci nešto vidjeli u vozilu kako bi opravdali primjenu takve vrste sile. Također nije jasno jesu li pucala oba policajca. 

Vlasti uvele policijski sat

Nastala je gužva na mjestu događaja, okupljeni ljudi su bacali cigle i molotovljeve koktele na policiju što je natjeralo vlasti da uvedu policijski sat. 

Incident se dogodio tri mjeseca nakon smrti Georgea Floyda, 46-godišnjeg Afroamerikanca kojeg je ubio policajac u Minneapolisu.

Njegovo ubistvo potaknulo je proteste protiv policijske brutalnosti i sistemskog rasizma diljem SAD-a. 

Bivši američki predsjednik i demokratski predsjednički kandidat na izborima 3. novembra, Joe Biden, zatražio je u ponedjeljak da policajci odgovaraju za incident. 

“Ovog jutra nacija se ponovno budi s tugom i bijesom jer je još jedan crni Amerikanac žrtva prekomjerne sile”, rekao je Biden. “Ovi pucnjevi probijaju dušu naše nacije.”

Brojni demonstranti promarširali su u nedjelju navečer ulicama Kenoshe, gradu s oko 100.000 stanovnika udaljenom stotinjak kilometara sjeverno od Chicaga. 

Whitney Cabal, jedna od vođa pokreta Black Lives Matter u Kenoshi, poznata na društvenim mrežama kao Billy Violet, osudila je postupanje policije. 

“Ovaj grad se neće smiriti dok demonstranti ne saznaju da je taj policajac otpušten. Nije bilo razloga da se sedam hitaca ispali u leđa muškarca dok mu je u automobilu sjedilo troje djece”, rekla je Cabal, prenosi Hina pisanje Reutersa. 

Do pucnjave je došlo u nedjelju oko 17 sati, a policija u Kenoshi saopćila je da je žrtvu policija odmah prevezla u bolnicu. Nisu naveli zbog čega je došlo do pucnjave.

Izvor: Agencije