Pregovori o Siriji prekinuti zbog zaraze nekih učesnika korona virusom

Kancelarija izaslanika UN-a za Siriju Geira Pedersena saopštila je danas da su tri delegacije počele konstruktivan prvi sastanak prije nego što su pregovori prekinuti (EPA)

Pregovori o Siriji pod pokroviteljstom UN-a sa učešćem predstavnika sirijske vlade, opozicije i civilnog društva prekinuti su poslije potvrde da su tri učesnika pozitivna na korona virus samo nekoliko sati poslije početka u Ženevi, objavio je AP, prenosi Beta.

Kancelarija izaslanika UN-a za Siriju Geira Pedersena saopštila je danas da su tri delegacije počele “konstruktivan prvi sastanak” prije nego što su pregovori prekinuti.

Delegati su testirani dva puta, prije dolaska u Ženevu i zatim po dolasku. UN nije precizirao kada su te tri osobe testirane pozitivno, ni kojoj delegaciji pripadaju.

Tri strane razgovaraju o mogućem novom ustavu za Siriju ali su do sada ostvarile malo napretka ka okončanju devetogodišnjeg građanskog rata.

Kada je riječ o nastavku pregovora, UN su samo naznačile da će to biti najavljeno blagovremeno.

Revizija sirijskog Ustava

U pregovorima je učestvovalo 45 osoba, koje su u jednakom broju izabrali vlada u Damasku, opozicija i izaslanik UN Pedersen da bi se ubacili predstavnici civilnog društva.

Učesnici su sa maskama zbog pandemije stigli jutros odvojeno u Palatu naroda, sjedište UN-a u Ženevi.

Pedersen je u petak rekao novinarima da pregovori u Ženevi ne mogu da riješe sirijski sukob, ali da predstavljaju važan korak u dobrom pravcu, prenosi agencija FP.

Revizija Ustava ima važno mjesto u rezoluciji 2254 koju je Vijeće sigurnosti UN-a usvojilo u decembru 2015. godine i koji također predviđa organizaciju izbora pod nadzorom UN.

UN se nada da će taj proces otvoriti put ka političkom rješenju sukoba u kome je poginulo više od 380.000 ljudi od 2011. godine.

Izvor: Agencije