Pompeo u Izraelu, prva stanica obilaska Bliskog istoka

Mike Pompeo će posjetiti i Sudan, UAE te Bahrein, a moguće su posjete još nekim mjestima u Zaljevu (EPA)

Državni sekretar SAD-a Mike Pompeo doputovao je u ponedjeljak u Izrael, prvi stanicu posjete Bliskom istoku, kako bi iskoristio trenutak za nastojanja administracije američkog predsjednika Donalda Trumpa za normalizaciju izraelsko-arapskih odnosa.

Pompeo će se sastati s premijerom Izraela Benjaminom Netanyahuom u Jerusalemu, kako bi diskutirali o nedavno objavljenom historijskom sporazumu između Izraela i Ujedinjenih Arapski Emirata, kojem je posredovao Washington, o uspostavljanju diplomatskih odnosa.

Njih dvojica će, također, razgovarati o Iranu i Kini, prenosi Beta, pozivajući se na AP.

Sporazum Izraela i Emirata je ključna historijska pobjeda za Trumpa, koji želi da ponovo bude izabran za predsjednika, i odraz je promjena na Bliskom istoku, gdje je zajednička zabrinutost zbog poteza velikog neprijatelja Irana nadmašila tradicionalnu arapsku podršku Palestincima.

Sudan, UAE, Bahrein…

Sjedinjene Američke Države, Izrael i UAE su ovog mjeseca objavili saporazum o uspostavljanju diplomatskih odnosa, kojim se, također, zahtjeva od Izraela da zamrzne svoje planove o aneksiji dijelova okupirane Zapadne obale, na kojoj Palestinci planiraju formirati svoju buduću državu.

Pompeo će se sastati i s Netanyahuovim partnerom u Vladi, ministrom odbrane Bennyjem Gantzom, te ministrom vanjskih poslova Gabijem Ashkenazijem.

Poslije Izraela, Pompeo će posjetiti i Sudan, UAE i Bahrein, a moguće su posjete još nekim mjestima u Zaljevu, najavio je State Department.

U Sudanu će državni sekretar SAD-a nastojati doprinijeti “produbljenju sudansko-izraelskih odnosa”.

Izvor: Agencije