Nova hapšenja bjeloruske opozicije nakon velikih protesta

Aleksandar Lukašenko je upozorio Koordinacijsko vijeće da im prijete krivične optužbe za stvaranje paralelne vlade (EPA)

Bjeloruske vlasti su u ponedjeljak zaredale s hapšenjima opozicionih čelnika i štrajkaških vođa, dan nakon novih velikih protesta protiv rezultata osporavanih predsjedničkih izbora održanih 9. avgusta.

Nezapamćeni protesti protiv Aleksandra Lukašenka, na vlasti od 1994, ulaze u treću sedmicu dok bjeloruski predsjednik niže prijeteće izjave i pojavljuje se u javnosti u vojnoj uniformi.

U ponedjeljak je interventna policija uhapsila dvoje članova “koordinacijskog odbora” zaduženog za promociju mirnog prijenosa vlasti, Sergeja Dilevskog i Olgu Kovalkovu na ulazu u poznatu tvornicu traktora u Minsku MTZ zbog nezakonitog organiziranja štrajka, rekle su njihove pristaše, navodi AFP.

Koordinacijski odbor je izložen pritisku vlasti koje su prošle sedmice pokrenule njegov sudski progon zbog “prijetnje državnoj sigurnosti”. Bjeloruska dobitnica Nobelove nagrade za književnost Svetlana Aleksijevič pozvana je također u policiju kao svjedokinja, što se tumači kao dodatni pritisak na opoziciju. Aleksijevič, protivnica režima, u policiju bi se trabala javiti u srijedu.

Opozicija je uz svakodnevne proteste organizirala i štrajkove koji pogađaju važne sektore bjeloruske ekonomije, ali su se njihovi razmjeri smanjili nakon pritiska vlasti na radnike.

Olga Kovalkova je pak u petak podnijela žalbu Vrhovnom sudu za poništenje predsjedničkih izbora na kojima je Aleksandar Lukašenko službeno osvojio 80 posto glasova.

Lukašenko u neprobojnom prsluku, s kalašnjikovom u ruci

Objava rezultata, koji su ocijenjeni namještenima, potaknula je ove demonstracije. U nedjelju je oko 100.000 ljudi protestovalo na ulicama glavnog grada, kao što čine od 16. avgusta, prenijela je Hina.

Lukašenko neprestano pokazuje mišiće otkad su počeli protesti, optužujući Zapad za urotu i jačajući vojsku na granici.

Opozicioni koordinacijski odbor optužuje da želi “preuzeti vlast” i prijeti da će “ohladiti neke usijane glave” u odboru.

Na snimci s velikih demonstracija u nedjelju Lukašenko se pojavio u neprobojnom prsluku, s kalašnjikovom u ruci u blizini svoje rezidencije u Minsku, nazivajući demonstrante “štakorima”.

A u ponedjeljak je državna novinska agencija Belta objavila video s njegovim prijetećim izjavama uz glazbu iz akcijskog filma, na kojemu s oružjem u ruci pozdravlja interventne policajce.

Opozicina čelnica Svetlana Tihanovska koja je prebjegla u Litvu, treba u utorak govoriti pred povjerenstvom Evropskog parlamenta.

U ponedjeljak se u Vilniusu sastala sa zamjenikom američkog državnog tajnika Stephenom Biegunom.

“Lukašenko nema potporu ni bjeloruskog naroda ni međunarodne zajednice. Svakodnevno odbija prihvatiti volju svog naroda i tako samo produljuje i pogoršava krizu”, rekla je na tom susretu.

EU nije priznao rezultate predsjedničkih izbora i najavljuje nove sankcije “znatnom” broju bjeloruskih dužnosnika.

Izvor: Agencije