Merkel pozvala da se kazne odgovorni za trovanje Navalnog

Oni koji su odgovorni moraju biti identificirani i kažnjeni, rekla je Merkel (EPA)

Njemačka kancelarka Angela Merkel u ponedjeljak je pozvala Rusiju da istraži moguće trovanje ruskog oponenta Alekseja Navalnog te da se zauzme za kažnjavanje počinitelja. 

Njemački liječnici koji liječe Navalnog u berlinskoj bolnici rekli su ranije u ponedjeljak da su pregledi pokazali da je otrovan prije nego je kolabirao u avionu u Rusiji prošle sedmice. 

“Oni koji su odgovorni moraju biti identificirani i kažnjeni”, rekla je Merkel u zajedničkoj izjavi s ministrom vanjskih poslova, Heikom Maasom. 

Rusija nije još komentirala tvrdnju njemačkih liječnika.

Slučaj bi mogao pogoršati odnose EU-a i Rusije 

Kako navodi Reuters, Kremlj je u petak kazao kako je i dalje nejasno zbog čega je Navalnom pozlilo te da prvotni testovi pokazuju da nije otrovan, prenosi Hina. 

Ovaj bi incident mogao dodatno pogoršati već loše odnose između Moskve i evropskih država koje su je i u prošlosti optuživale da napada svoje disidente, što Rusija odbacuje. 

Liječnici u sibirskoj bolnici koji su prvi liječili Navalnog, ranije su u ponedjeljak rekli kako su mu spasili život, no da nisu pronašli tragove otrova u njegovom tijelu. 

Borel: EU osuđuje mogući pokušaj trovanja Navalnog

Preliminarni rezultati ispitivanja Univerzitetske bolnice Charite u Berlinu ukazuju na to da je ruski opozicioni lider Aleksej Navalni otrovan tokom boravka u Sibiru, poručio je večeras i šef diplomatije EU-a Josep Borrell.

Borrell u pisanom saopštenju naglašava da EU osuđuje ono što izgleda da je napad na život Navalnog.

On je pozvao ruske vlasti da bez odlaganja pokrenu nezavisnu i transparentnu istragu o trovanju Navalnog.

”Ruski narod, kao i međunarodna zajednica, zahtijevaju činjenice koje stoje iza trovanja gospodina Navalnija. Odgovorni moraju biti pozvani na odgovornost”, poručio je Borrell.

Ruski zdravstveni dužnosnici rekli su u ponedjeljak da je kritičar Kremlja Aleksej Navalni bio negativan na inhibitore kolinesteraze kad je hospitaliziran u Omsku prošle sedmice, što je suprotno dijagnozi njemačkih liječnika koji ga liječe u Berlinu.

avaljni nije pokazivao znakove trovanja kad je hospitaliziran u klinici, a testiran je na široki spektar supstanci, uključujući i inhibitore, izjavilo je ministarstvo zdravstva u Omsku.

Izvor: Agencije