Izrael i UAE dogovorili saradnju u oblasti zdravstva

Sporazum o normalizaciji odnosa između UAE-a i Izraela u Palestini je nazvan velikom izdajom (EPA)

Resorni ministri Izraela i Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE) postigli su dogovor o bilateralnoj saradnji u oblasti zdravstva.

Ministarstvo zdravstva Izraela saopćilo je da je ministar Yuli Edelstein telefonom razgovarao s kolegom Abdurrahmanom bin Muhammedom al-Uvejsom i da su postigli dogovor o saradnji u oblasti zdravstva.

U saopćenju se navodi da je dogovorena i razmjena studenata između dvije zemlje, a da bi taj program trebao početi nakon okončanja pandemije COVID-a 19, prenijela je Anadolija.

Novinska agencija Emirata WAM javlja da su dva ministra razgovarala o saradnji u oblastima farmacije, medicinskih istraživanja i borbe protiv pandemije COVID-19.

Ministri zdravstva Izraela i Emirata razgovarali su nedugo nakon postizanja dogovora dvije zemlje o normalizaciji bilateralnih odnosa.

Nedavno su telefonom razgovarali i šef izraelske diplomacije Gabi Ashkenazi njegov kolega iz Ujedinjenih Arapskih Emirata Abdullah bin Zayed Al-Nahyan.

Dogovor o normalizaciji odnosa

Nakon razgovora uspostavljena je fiksna telefonska veza između dvije zemlje.

Uporedo s tim, ministar komunikacija Izraela Yoaz Handel nedavno je pozdravio potez vlasti Ujedinjenih Arapskih Emirata kojim je u toj zemlji omogućen pristup izraelskim internetskim stranicama.

Ujedinjeni Arapski Emirati i Izrael su prije jedanaest dana saopćili da su postigli dogovor o normalizaciji bilateralnih odnosa.

Palestinsko rukovodstvo, uključujući pokrete Fatah, Hamas, Islamski džihad i Narodni front za oslobođenje Palestine, saglasno je da sporazum o normalizaciji odnosa između Ujedinjenih Arapskih Emirata i Izraela predstavlja veliku izdaju.

Ujedinjeni Arapski Emirati su tako postali treća arapska zemlja koja je s Izraelom postigla sporazum o normalizaciji odnosa, a ranije su to učinili Egipat (1979.) i Jordan (1994.).

Izvor: Agencije