Haftar poziv na primirje odbacio kao ‘marketinški trik’

Pripadnik Libijske narodne armije Khalife Haftara na položaju zapadno od Sirta (Reuters)

Snage odmetnutog vojnog komandanta, penzioniranog generala Khalife Haftara, odbacile su objavu za prekid vatre međunarodno priznate libijske Vlade nacionalnog spasa (GNA) kao “marketinški trik”.

Ahmed Mismari, glasnogovornik Haftarove Libijske narodne armije (LNA), naveo je kako se protivničke snage sakupljaju u središtu države.

Novinarima je kazao kako su njihove snage na istoku spremne odgovoriti na svaki pokušaj napada na svoje položaje kod priobalnog grada Sirta i Jufre, koji je nešto dublje u kopnu.

Mismarijevi komentari su bili prvi istup LNA nakon objave prekida vatre u petak i poziva na nastavak proizvodnje nafte koje je izdala GNA, čije je sjedište u Tripoliju, a na čijem je čelu premijer Fayez al-Sarraj.

“Ova inicijativa koju je Sarraj potpisao je samo za marketing. Postoji okupljanje vojske i prenos opreme kako bi napali naše snage u Sirtu. Ako Sarraj želi prekid vatre, on bi povukao svoje snage, a ne krenuo ka našim jedinicama u Sirtu”, istakao je on.

Pokušaji Turske i Rusije

Mismari nije govorio o istovremenom pozivu na prekid vatre koji je u petak poslao šef Parlamenta sa istoka Libije Aguila Saleh.

Saleh je dobio na utjecaju u odnosu na Haftara od početka turske vojne podrške GNA-u, čije su snage natjerale LNA na povlačenje nakon 14-mjesečne ofanzive na Tripoli u junu.

Al Jazeerin novinar Malik Traina iz Misrate javlja: “Ranije je u svim pregovorima i mirovnim razgovorima u Libiji Haftar bio značajan član i dosta je bio umiješan u pregovore, no sada se osjeća gurnut na margine. Ovo nije prvi put da je Haftar odbio dogovor o prekidu vatre. U januaru su Turska i Rusija pokušale podržati primirje koji je potpisao GNA u Moskvi, ali je Haftar to odbio uraditi.”

Izvor: Al Jazeera i agencije