Grčka nastavlja gradnju ograde na granici sa Turskom

Ograda će biti produžena na onim dijelovima koje su odredile policija i vojska (EPA)

Grčka će nastaviti da produžava ogradu na sjevernoj granici sa Turskom, a koja je, inače, postavljena 2012. godine kako bi spriječila ilegalni ulazak migranata.

Portparol grčke vlade Stelios Petsas izjavio je da su vlasti takvu odluku donijele ove godine nakon što su desetine hiljada migranata pokušale da uđe u ovu zemlju krajem februara, kada je Ankara saopštila da ih više neće sprječavati u tome.

Grčka, koja sa susjednom Turskom ima brojne nesuglasice, predstavlja ulaz u Evropu za mnoge migrante koji beže od rata i neimaštine sa Bliskog istoka i iz drugih zemalja. U periodu između 2015. i 2016. godine kroz Grčku je prošlo preko milion migranata.

Ograda od betona i bodljikave žice

Kako se navodi, ogradu od betona i bodljikave žice podižu četiri grčke građevinske kompanije, a završetak projekta vrijednog 63 miliona eura očekuje se za osam mjeseci, objavila je agencija Reuters, prenosi Tanjug.

Ograda duga 12,5 kilometara podignuta je prije osam godina kako bi se spriječio ilegalni ulazak migranata u zemlju, a bit će produžena na onim dijelovima koje su odredile policija i vojska, saopštio je Petsas bez dodatnih objašnjenja.

Portparol grčke vlade je u martu rekao da će ograda nakon završetka projekta biti dugačka 40 kilometara.

Tenzije između Grčke i Turske su u posljednje vrijeme eskalirale zbog izvora nafte i gasa u regionu Istočnog Mediterana.

Izvor: Agencije