Borell: Belorusija nije Ukrajina, s Rusijom radimo da se demokratizira

Josep Borell ističe da je EU zabrinuta zbog teško narušenog zdravlja Alekseja Navalnog (EPA)

U trenutku kad u Evropskoj uniji rastu nedoumice neće li bjeloruski predsednik Aleksander Lukašenko posegnuti za žešćom represijom prema opoziciji i pobunjenim građanima, visoki predstavnik EU-a Josep Borrell je izjavio da “EU ne želi drugu Ukrajinu i zato razgovara s Rusijom da se u Bjelorusiji situacija preokrene ka demokratizaciji”.

To je rekao nakon što ga je telefonom pozvao šef ruske diplomatije Sergej Lavrov, istakavši da je cilj razgovora bio “da se ovog puta ne ponovi fijasko kao u Ukrajini”, prenosi Beta.

Da EU ne bude remetilački činilac

“Evropska unija se ne želi tući s Rusijom oko geostrategijskog nadzora, već samo da podstakne demokratizaciju i pomogne Bjelorusima koji traže slobodu”, objasnio je visoki predstavnik EU-a.

U ukrajinskoj krizi je postojala geopolitička dimenzija, sukob oko težnje da se zemlja okrene Evropi i želje da se pridruži Rusiji, kaže nezvanični šef diplomatije EU-a, “dok Bjelorusi sada traže poredak sloboda i ljudskih prava… i zato EU želi podstaći političku reformu i izbjeći da ispadne remetilački činilac, kakav bismo mogli izgledati ruskoj strani”.

Jer, kako je predočio Borell, zategnutost između Evrope i Rusije se u slučaju Ukrajine “izrodila u oružani sukob, nasilje i raspad ukrajinske teritorije, što ni danas ne jenjava”.

Visoki predstavnik EU-a je naveo da je namjera da se tako nešto izbjegne “i zato smo u vezi s Rusijom… da bi se izbjegli nesporazumi i da ruska strana ne donese odluke koje bi mogle još više uzdrmati tamošnju situaciju”.

Na pitanje da li Lukašenko mora otići sa vlasti, Borell uzvraća da EU Lukašenka ne priznaje kao legitimnog predsjednika, ali dodaje da, isto kao što Brisel ne priznaje da je legitimno izabran na izborima venecuelanski predsjednik Nicolas Maduro, “sviđalo se to nama ili ne, oni drže vlast i moramo razgovarati i s njima”.

Borell kaže da su “odnosi s Rusijom isto tako složeni kao s Kinom”.

‘Ne gledaju jednako Litvanci ili Portugalci’

“Prema Rusiji smo, s jedne strane, zaveli sankcije, ali istovremeno postoji energetska zavisnost, koja je za neke evropske zemlje veoma jaka… na Rusiju ne gledaju jednako Litvanci ili Portugalci”, ukazuje Borell.

Rusija je činilac u svjetskoj politici i, “dopadalo nam se to ili ne, postoje mnogi problemi oko kojih moramo razgovarati s Rusijom u pokušaju da ih riješimo, i to od Arktika do Sirije”.

Borell ističe da je EU zabrinuta zbog teško narušenog zdravlja ruskog opozicionara Alekseja Navalnog, mada napominje da se “još mnogo toga treba razjasniti”.

Izvor: Agencije