BMW, Subaru, Jaguar… izraelski špijunski kodovi za Zaljev

'Haaretz' piše da su zvanični predstavnici Izraela, zajedno s predstavnicima kompanije, sudjelovali u komunikaciji i sastancima (EPA)

Izraelska tehnološka kompanija NSO Group prodala je svoj špijunski softver Pegasus posljednjih nekoliko godina u nekoliko zaljevskih zemalja kroz ugovore vrijedne stotine miliona dolara, uz ohrabrenje i službeno posredovanje iz Tel Aviva.

Izraelski list Haaretz je opisao ovu kompaniju kao jednu od najaktivnijih izraelskih kompanija u zaljevskim zemljama, navodeći da NSO sarađuje sa službenim vlastima u tim zemljama.

Haaretz dodaje da su zvanični predstavnici Izraela, zajedno s predstavnicima ove kompanije, sudjelovali u komunikaciji i sastancima koji su održani s predstavnicima zaljevskih zemalja.

Izraelski list navodi da kompanija u svojim dokumentima za svaku zemlju s kojom sarađuje koristi kodno ime određene vrste automobila.

Tako se, naprimjer, za Saudijsku Arabiju koristi ime “Subaru”, za Bahrein “BMW”, a Jordan je “Jaguar”.

Praksa unutar kompanije NSO je da se za svaku državu koristi kodni naziv, a ne pravo ime države.

Uhođenje disidenata, novinara i aktivista

Prema obavještajnim podacima koje je dobio Haaretz, proteklih nekoliko godina kompanija NSO je potpisala ugovore sa Saudijskom Arabijom, Bahreinom, sultanatom Oman, emiratima Abu Dabi i Ras al-Khaimah.

Ova izraelska kompanija i njen softver nazvan Pegasus privukli su veliku medijsku pažnju posljednjih godina.

Aktivisti i istraživači kažu da vlasti u mnogim zemljama koriste taj softver za uhođenje disidenata, novinara i političkih aktivista.

Napadi Pegasusa opisani su kao najsofisticiraniji i najinteligentniji, zbog mogućnosti programa da se infiltrira u telefonske uređaje u koje provali, te da izvlači privatne podatke i informacije iz aplikacija za razmjenu poruka, pa čak i glasovnih poziva.

Američki list The New York Times je u augustu 2018. godine objavio da su Ujedinjeni Arapski Emirati koristili program Pegasus za špijuniranje arapskih čelnika i dužnosnika.

Institut za analizu Citizen Lab sa Univerziteta u Torontu u Kanadi pratio je napade Pegasusa više od dvije godine, a istraživanje je došlo do zaključka da je 36 operatera u svijetu koristilo Pegasus za špijuniranje u 45 zemalja, među kojima je i 16 arapskih zemalja.

Izvor: Agencije