Bivši republikanski članovi kongresa podržali Bidena

Kampanja Joea Bidena želi ohrabriti republikance da podrže demokratskog kandidata (EPA)

Više od 20 bivših republikanskih zastupnika u Konresu SAD-a podržalo je kandidaturu demokrate Joea Bidena za novog američkog predsjednika u ponedjeljak, prvi dan republikanske nacionalne konvencije, zadavši novi udarac Donaldu Trumpu iz redova njegove vlastite stranke.

Bivši članovi Kongresa, njih 27, uključujući bivšeg senatora Jeffa Flakea, pridružili su se inicijativi „Republikanci za Bidena” koju je organizirala Bidenova kampanja kako bi ohrabrili republikance da podrže demokratskog kandidata.

Kao razlog za tu odluku istaknuli su Trumpovu „korumpiranost, uništavanje demokracije, blatantno ignoriranje moralnog ponašanja, i hitnu potrebu da se zemlju vrati na pravi put”, saopštila je Bidenova kampanja, prenijela je Hina, pozivajući se na Reuters.

‘Korumpiran i nesposoban za dužnost’

Bivši članovi Kongresa zadnja su u nizu grupa republikanaca koji su podržali Bidena i koji se protive Trumpu, što pokazuje koliko je republikanski predsjednik okrenuo protiv sebe članove vlastite stranke.

Prošle sedmice, 74 bivših republikanskih dužnosnika za nacionalnu sigurnost, uključujući bivše direktore FBI-ja i CIA-e, podržalo je Bidena, kritizirajući Trumpa da je korumpiran i nesposoban za dužnost.

Prigovaraju mu da se udaljio od stranih američkih saveznika kao i način na koji vlada zemljom, uključujući pandemiju korona virusa od koje je umrlo više od 176.000 Amerikanaca, po Reutersovom bilansu, i koja je izazvala veliku ekonomsku krizu.

Izvor: Agencije