Škole u Americi nemaju dovoljno kompjutera za online nastavu

Neki od najvećih školskih distrikta u SAD-u nemaju opremu potrebnu za izvođenje online nastave (EPA)

Škole širom SAD-a neće imati dovoljno kompjutera i druge opreme potrebne za online nastavu od septembra, pokazalo je istraživanje agencije AP.

Tri najveća proizvođača računara na svijetu – Lenovo, HP i Dell poručili su školama da su u manjku od skoro pet miliona laptopa, a razlog su i sankcije Trampove administracije prema kineskim dobavljačima, navodi AP, pozivajući se na intervjue sa više desetina predstavnika škola u SAD-u, dobavljačima, proizvođačima računara i analitičarima.

Zbog potencijalnog manjka računara, mnogi se plaše da će početak školske godine, u kojoj se nastava zbog pandemije uglavnom odvija online, biti otežan.

“To vam je kao da kažete slikaru da naslika nešto bez boja. Ne možete da provodite online nastavu bez kompjutera”, rekao je načelnik školskog distrikta u Kaliforniji Tom Baumgarten. U njegovom distriktu je za skoro svih osam hiljada učenika potrebno nabaviti kompjutere, prenosi Glas Amerike.

Usporena isporuka

Baumgarten je još u julu bio spreman da naruči pet hiljada Lenovo Chromebookova kada je dobio informaciju da Lenovo računari imaju jednu komponentu iz Kine koja ne smije da se koristi u SAD-u. Onda je odlučio da poruči HP računare koji mu neće stići do oktobra. Njegov školski disktrikt posjeduje oko četiri hiljade računara, ali potrebno je osam hiljada, prenosi Tanjug.

“Jako sam zabrinut da nećemo svima moći na vreme da osiguramo kompjutere”, rekao je Baumgarten.

Chromebook računari i drugi jeftini laptopi su uglavnom ono što škole kupuju. Međutim, njihova isporuka je usporena u junu zbog poremećaja u lancu nabavke.

Potom je Trumpova administracija uvela sankcije kineskim kompanijama za koje SAD smatraju da su učestvovale u kršenju ljudskih prava Ujgura. Te sankcije su pogodile i kompaniju koja proizvodi Lenovo računare, pa je zato kompanija obavijestila klijente da mogu da laptop da čekaju i nekoliko sedmica više.

Školski disktrikti su apelovali na Trumpovu administraciju da riješi problem i upozorili da nastava na daljinu neće moći da se odvija bez laptopa.

Velika potražnja

Distrikt u Denveru, Coloradu, naručio je 12.500 Lenovo chromebookova u aprilu i maju, ali im i dalje nedostaje tri hiljade.

“Obećali su nam kompjutere, potrebni su učenicima. Ako ih ne dobijemo, učenici neće moći da prate nastavu i to nije uredu”, rekla je Lara Hussein, direktorica za IT poslove u tom školskom distriktu.

Lenovo je obavijestio školske distrikte da će zbog “trgovinskih kontrola” koje provodi američki Sekretarijat za trgovinu, isporuke biti odgođene za najmanje nekoliko sedmica. Ipak, nisu odgovorili na upite agencije AP o zastoju i o tome koliko je laptopa na čekanju. Kompanije HP i Dell nisu željele da komentarišu navode o zastoju u isporukama.

Nije poznato koliko tačno laptopa nedostaje da bi nastava mogla nesmetano da počne, ali prema saznanjima agencije AP neki od najvećih školskih distrikta – u Los Angelesu, Nevadi, Sjevernoj Karolini, Houstounu, Palm Beachu, Havajima – nemaju računare, internet ili drugu opremu potrebnu za online nastavu. Na laptope čekaju i okruzi u Montani, New Yorku, Indijani, Merilendu, Ohaju.

Neki školski okruzi traže od roditelja da kupe računare djeci, ali mnogi nemaju novca za to. Uz to je i velika potražnja u prodavnicama za jeftinim računarima, pa ih često nema u prodaji.

Izvor: Agencije