COVID-19 u svijetu: Povećan broj zaraženih nakon godišnjih odmora

Latinska Amerika i Karibi imaju više od 255.000 umrlih (Reuters)

Zemlje poput Južne Koreje u nedjelju su se odlučile za nove, strože mjere protiv COVID-a 19, zatvarajući plaže i restorane kako bi pokušale izbjeći drugi val, dok se u nekim drugim zemljama kao uzrok mogućeg drugog vala označava povratak s godišnjih odmora.

Seul je na čitavom svom teritoriju od nedjelje uveo restrikcije koje su već na snazi u glavnom gradu, od sportskih susreta u zatvorenom do zatvaranja muzeja, piše Hina pozivajući se na izvještaj AFP-a.

Odluka je donesena nakon što je zemlja koja se zahvaljujući testiranju i brzom pronalaženju kontakata uspjela dobro othrvati prvom valu, registrovala više od 300 slučajeva dva dana zaredom, najviše od marta.

“U vrlo smo osjetljivoj fazi koja bi mogla biti početak drugog vala u zemlji”, rekao je ministar zdravstva Park Neung-hoo u subotu.

Evropa strahuje od drugog vala

U Evropi je također prisutan strah od drugog vala, posebno u Italiji koja je bila jedna od najpogođenijih zemalja u prvom.

Područje Rima registrovalo je rekordan broj u 24 sata od početka pandemije od kojih je većina vezana uz povratak s odmora.

Upire se prstom na povratnike sa Sardinije koja je bila pošteđena u prvom valu, ali na kojoj su dolasci i odlasci neopreznih turista doprinijeli širenju virusa.

U svjetlu te situacije, predsjednik regije Lacio Nicola Zingaretti zatražio je uvođenje “hitnih kontrola na mjestima iskrcaja” s otoka.

I u Njemačkoj je broj novih zaraza narastao proteklih dana, zbog masovnog povratka turista koji su proveli praznike u rizičnim područjima.

Broj potvrđenih slučajeva u nedjelju – nova 782 – manji je nego prethodnog dana kada je registrovano 2.034 novozaraženih.

Posljednji je put broj novozaraženih u zemlji bio viši od toga 25. aprila, kada je evidentirano 2.055 novih slučajeva infekcije.

U Irskoj su vlasti ove sedmice odlučile osnažiti mjere o okupljanjima, pa je sada najveći broj dopuštenih osoba šest.

U toj se zemlji, kao i u ostatku Evrope, vlasti pripremaju za novu školsku godinu, dok Svjetska zdravstvena organizacija preporučuje nošenje maske za svu djecu iznad 12 godina, u svim situacijama u kojima ju nose i odrasli.

Francuska je nametnula sistematsko nošenje maski u razredima. “Nalazimo se u rizičnoj situaciji” u smislu COVID-a 19, rekao je ministar zdravstva Olivier Veran u razgovoru za list Journal du Dimanche, ističući strahove da bi mladi mogli prenijeti bolest starijima i osjetljivijima.

Epidemija se nikad nije zaustavila, “ona je samo bila kontrolirana u vrijeme karantina”, rekao je.

Više od 23 miliona zaraženih u svijetu

Na svjetskom nivou, broj zaraženih u nedjelju je prešao 23 miliona kao i 800.000 umrlih.

Latinska Amerika i Karibi imaju više od 255.000 umrlih.

Više od polovice umrlih na planeti bilježe četiri zemlje: SAD, Brazil, Meksiko i Indija.

Više od 60.000 osoba umrlo je od COVID-a 19 u Meksiku, što je brojka koja je nadaleko premašila “najkatastrofičniji scenarij” nadležnih.

U Indiji je broj zaraženih prešao u nedjelju tri miliona. Ta zemlja od 1.3 milijarde stanovnika ima 3,044.940 zaraženih sa 69.239 novih slučajeva u 24 sata.

Posljednji milion zaraženih Indija je zabilježila u samo 16 dana, a prošli u 21 dan, brže nego SAD ili Brazil.

Indija zadnjih 18 dana ima najviši broj novozaraženih dnevno u svijetu.

Izvor: Agencije