Italija prvi put od maja ima više od hiljadu novozaraženih

Iako broj novozaraženih raste, broj smrtnih slučajeva i dalje je mal i većinom je jednocifren (EPA)
Iako broj novozaraženih raste, broj smrtnih slučajeva i dalje je mal i većinom je jednocifren (EPA)

Italijansko ministarstvo zdravstva u subotu je izvijestilo o 1071 novom slučaju korona virusa u posljednja 24 sata, što je prvi put od maja da Italija bilježi više od hiljadu novozaraženih.

Italija, jedna od najpogođenijih evropskih država s više od 35.000 preminulih, uspjela je zaustaviti širenje virusa nakon vrhunca pandemije između marta i aprila. 

Ali protekli mjesec ponovno bilježi stabilan rast broja novozaraženih, a stručnjaci smatraju da su uzrok godišnji odmori i noćni život, prenosi Hina.

Posljednja veća brojka u Italiji zabilježena je 12. maja, kad je bilo 1402 slučaja, šest dana prije otvaranja restorana, kafića i prodavnica nakon 10 sedmica restriktivnih mjera. 

Iako broj novozaraženih raste, broj smrtnih slučajeva i dalje je mal i većinom je jednocifren. U subotu su zabilježena tri smrtna slučaja, dok ih je dan ranije bilo devet, a u četvrtak šest, pokazuju podaci ministarstva. 

Nove mjere protiv širenja zaraze

Broj novih slučajeva korona virusa u Italiji i dalje je mal u poređenju sa situacijom u Španiji i Francuskoj. 

Najviše zaraženih je u regiji Lazio u kojoj se nalazi i italijanska prijestolnica, s 215 slučajeva. Oko 60 posto te brojke odnosi se na povratnike s godišnjih odmora u Italiji i inozemstvu, rekao je tamošnji zdravstveni čelnik.

Sjeverne regije Lombardija i Veneto, najsnažnije pogođene u početku pandemije, bilježe 185 i 160 novih slučajeva. 

Italija je donijela nove mjere kako bi zaustavila novi rast broja zaraženih, zatvorivši klubove i diskoteke te uvođenjem obaveznog nošenja maske po noći na javnim vanjskim površinama.

Izvor: Agencije


Povezane

Ekolozi upozoravaju da, iako je od početka pandemije nebo vedrije, a vode čistije, baš i nema razloga za slavlje. Jedna italijanska studija pokazala je da, iako je od uvođenja blokade proizvedeno manje smeća, veliki problem predstavlja povećano korištenje jednokratne zaštitne opreme.    

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO