Erdoganu stižu čestitke za pronalazak prirodnog gasa u Crnom moru

Turska je u Crnom moru otkrila rezerve prirodnog gasa od najmanje 320 milijardi kubnih metara (EPA)

Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan i predsjednik Ukrajine Vladimir Zelenski razgovarali su telefonom, prenosi Anadolija.

Kako je saopćeno iz Kabineta turskog predsjednika, Erdogan i Zelenski su razgovarali o dodatnom jačanju bilateralnih odnosa te o regionalnim dešavanjima.

Predsjednik Ukrajine je Erdoganu čestitao povodom pronalaska velikih zaliha prirodnog gasa u Crnom moru te poželio mnogo uspjeha turskom narodu.

Sondažnim istraživanjem namjenskog broda “Fatih” Turska je u Crnom moru otkrila rezerve prirodnog gasa od najmanje 320 milijardi kubnih metara. Rezerve plina otkrivene su u ekskluzivnom ekonomskom pojasu Turske i to oko 170 kilometara od turske obale.

Abbasova čestitka

S predsjednikom Turske relefonom je razgovarao i palestinski predsjednik Mahmoud Abbas koji je čestitao Erdoganu pronalazak prirodnog gasa u Crnom moru i poručio da je svaki uspjeh Turske smatra i uspjehom Palestine.

Kako je saopćeno iz Kabineta turskog predsjednika, Erdogan i Abbas su razgovarali o bilateralnim odnosima i regionalnim dešavanjima.

Erdogan je također ponovo iskazao podršku Turske pravednoj borbi Palestine.

Izvor: Agencije