Zaraženi korona virusom mogu imati predvidiv raspored simptoma

Iako sami simptomi nisu naročito jedinstveni, redoslijed kojim se javljaju razlikuje se od onog kod drugih respiratornih virusa (EPA)

Nova studija globalne pandemije otkrila je da zaraženi korona virusom mogu imati predvidiv redoslijed simptoma koji se razlikuje od onog kod gripe i drugih korona virusa, prenosi agencija Hina.

Do sada su dokazi ukazivali na to da je najvjerovatniji redoslijed početnih simptoma COVID-19 obično počinjao s temepraturom, a zatim se razvijao kašalj te bol u mišićima, nakon čega bi slijedila mučnina i/ili povraćanje te na kraju dijareja.

Iako sami simptomi nisu naročito jedinstveni, redoslijed kojim se javljaju razlikuje se od onog kod drugih respiratornih virusa i autori studije vjeruju da bi njihov model mogao pomoći u razlikovanju novih slučajeva i ograničavanju širenja bolesti.

Koristeći podatke Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) o više od 55.000 potvrđenih slučajeva u Kini, autori su uporedili redoslijed simptoma kod COVID-19 sa hiljadama slučajeva gripe koje je prikupio Univerzitet u Michiganu, gotovo 150 slučajeva SARS-a na području Toronta i malim brojem slučajeva MERS-a u Koreji.

Važnost redoslijeda

Utvrđeno je da gripa počinje s kašljem i temperaturom. I dok MERS i SARS mogu slično početi kao COVID-19, kod njih je donji gastrointestinalni sistem obično prvi pogođen, što dovodi do dijareje prije mučnine i povraćanja.

„Redoslijed simptoma je važan“, smatra Joseph Larsen koji se bavi istraživanjima u području računarske biologije i bioinformatike na Univerzitetu Južne Karoline.

„Znajući da svaka bolest drukčije napreduje znači da ljekari mogu brže utvrditi je li neko obolio od COVID-19 ili ima drugu bolest, što može pomoći u donošenju boljih odluka o liječenju.“

Kada su naučnici analizirali simptome COVID-19 kod 500.000 pacijenata, otkrili su „najčešći redoslijed prepoznatljivih simptoma… koji se razlikuju od onih kod drugih respiratornih bolesti“.

Čak i kada su bili uključeni drugi simptomi poput grlobolje, glavobolje i umora, redoslijed četiri najvjerojatnija početna simptoma ostao je isti.

Budući da je temperatura prva, mjerenje temperature moglo bi biti relevantan probirni mehanizam.

Dijagnostički test

Američki centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) već savjetuje mjerenje temperature prije izlaska iz izolacije, a novo istraživanje podržalo je tu preporuku.

„Mi ne predlažemo početne simptome kao dijagnostički test, nego kao mogući znak da se treba testirati“, napisali su autori.

COVID-19 je zarazniji od gripe i ima tendenciju pojavljivanja u klasterima. Ako možemo bolje obavijestiti javnost o redoslijedu pojave simptoma te bolesti, to bi nam moglo pomoći da brže identificiramo zaražene i stavimo ih u karantenu prije nego što se dalje proširi zaraza, kažu oni.

Bob Lahita, reumatolog koji nije bio uključen u studiju, rekao je za CBS da je novi model simptoma „dobar vodič“.

Studija je objavljena u magazinu Frontiers in Public Health.

Izvor: Agencije