Trump traži od UN-a da ponovo uvede sankcije Iranu

Trump: Iran nikada neće imati nuklearno oružje (EPA)
Trump: Iran nikada neće imati nuklearno oružje (EPA)

Američki predsjednik Donald Trump izjavio je kako je državnom sekretaru Mikeu Pompeu naredio da u New Yorku od UN-a zatraži da Iranu budu ponovo uvedene sve sankcije koje su suspendirane, prenosi agencija Tanjug pozivajući se na AP.

Prema njegovim riječima, Pompeo će danas otputovati u New York gdje će iznijeti taj zahtjev i optužio zvanični Teheran da se u velikoj mjeri ne pridržava nuklearnog sporazuma iz 2015. godine.

Trumpova adminstracija želi da Iranu ponovo budu uvedene sve sankcije koje su ublažene na osnovu tog sporazuma koji je Teheran postigao sa najvećim svjetskim silama.

„Iran nikada neće imati nuklearno oružje“, poručio je Trump.

Agencija AP navodi kako Trumpov zahtjev dolazi nakon njegovog neuspjelog pokušaja da produži embargo na uvoz oružja Iranu.

„Razumna rezolucija“

Vijeće sigurnosti UN-a odbacilo je prošle sedmice američku rezoluciju o produžavanju embarga na prodaju oružja Iranu koji ističe u oktobru.

Tada je Pompeo rekao kako Vijeće, u kojem se nalaze velike svjetske sile (SAD, Kina, Rusija, Velika Britanija i Francuska), „nije uspjelo ispuniti svoju suštinsku misiju, a to je održavanje međunarodnog mira i sigurnosti“.

On je kazao i kako je ta svjetska institucija odbacila „razumnu rezoluciju o produžavanju embarga Iranu koji važi trinaest godina“ i time je otvorila put toj državi „koja podržava terorizam“ da kupuje i prodaje konvencionalno oružje bez ograničenja UN-a.

Ranije je SAD prijetio kako će, ako rezolucija ne bude usvojena, vratiti sve sankcije UN-a Iranu koristeći odredbu nuklearnog dogovora iako je Washington odustao od iranskog nuklearnog sporazuma 2018. godine.

Izvor: Agencije


Povezane

Američki predsjednik najavio je i da će se više baviti slučajem Edwarda Snowdena i njegovim eventualnim pomilovanjem.

16 Aug 2020

Iran će u oktobru ponovo moći kupovati konvencionalno oružje jer SAD nije u Vijeću sigurnosti UN-a uspio isposlovati produženje 13-godišnjeg embarga. Zvanični Teheran ističe kako SAD nikada nije bio ovako izoliran, ali Bijela kuća prijeti da će sankcije uvesti drugim putem.

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO