Trump: SAD se ubrzo povlači iz Iraka

Donald Trump je govorio u Bijeloj kući prije susreta s iračkim premijerom Mustafom al-Kadhimijem (EPA)

Američki predsjednik Donald Trump izjavio je u četvrtak kako će Sjedinjene Američke Države vrlo brzo povući svoje trupe iz Iraka te kako s nestrpljenjem očekuje dan kada njegova zemlja više neće morati tamo ostati.

Govorio je na konferenciji za novinare u Bijeloj kući prije susreta s iračkim premijerom Mustafom al-Kadhimijem, prenosi Anadolija.

Naglasivši da će s Kadhimijem razgovarati o mnogim pitanjima, uključujući temu nafte i vojnih odnosa, Trump je podvukao da SAD ima vrlo dobre odnose s Irakom.

“Iz Iraka brzo povlačimo svoje trupe i radujem se danu kada SAD više neće morati tamo ostati”, rekao je Trump.

‘Dobri odnosi SAD-a i Turske’

Naglašavajući da su i s Irakom postignuti naftni sporazumi, Trump je kazao da se nadaju da će Irak biti dovoljno jak i u stanje da se sam odbrani kada se povuku iz regije.

Američke kompanije specijalizirane za sektor energije Honeywell, General Electric, Stellar Energy, Baker Hugues i Chevron potpisale su ugovore vrijedne osam milijardi dolara s iračkom vladom, prema saopćenju američkog Ministarstva energetike.

Trump je odgovorio i na pitanje koje se ticalo odnosa SAD-a i Turske.

“SAD, pogotovo ja lično, ima vrlo dobar odnos s Turskom i predsjednikom Recepom Tayyipom Erdoganom. Razgovarat ćemo s Erdoganom. Naši odnosi s Turskom i Erdoganom su veoma veoma dobri”, rekao je Trump.

Izvor: Agencije