Trump mora dati porezne prijave njujorškom tužitelju

Donald Trump se već dugo bori protiv pokušaja zastupnika i tužitelja da se domognu njegovih krivičnih prijava (EPA)
Donald Trump se već dugo bori protiv pokušaja zastupnika i tužitelja da se domognu njegovih krivičnih prijava (EPA)

Američki predsjednik Donald Trump ne može blokirati sudski poziv da preda svoje porezne prijave za razdoblje od osam godina, odlučio je u četvrtak savezni sudija, što je novi udarac za republikanskog predsjednika koji želi svoje finansije držati podalje od javnosti.

Okružni sudija Victor Marrero sa Manhattana nije prihvatio argumente Trumpa da je sudski poziv koji je izdala Velika porota, na zahtjev okružnog tužitelja Manhattana Cyrusa Vancea, inače demokrata, protiv njegove računovodstvene firme Mazars USA “daleko preširok” i izdan u zloj namjeri, prenosi Hina.

Moguća krivična djela

U odluci na 103 stranice, Marrero ističe da bi, kada bi Trumpu dopustio da blokira sudski poziv, to bilo “neopravdano širenje” predsjedničkog imuniteta.

Trump se na odluku odmah žalio i podnio zahtjev za odgodom predaje traženih dokumenata, ističući da bi time pretrpio nepopravljivu štetu, jer bi bile objavljene njegove “privatne, povjerljive informacije”.

Pravni spor i pravila o tajnosti rada velike porote znače da Trumpove porezne prijave vjerovatno neće biti objavljene prije predsjedničkih izbora 3. novembra.

Vanceov glasnogovornik nije želio komentirati vijest.

Trump se već dugo bori protiv pokušaja zastupnika i tužitelja da se domognu tih dokumenata i po tome odskače od svojih prethodnika, koji su te podatke desetljećima bez problema objavljivali. U pitanju je sudski poziv iz augusta 2019. godine u vezi Vanceove krivične istrage o Trumpu i njegovoj korporaciji.

Vance tvrdi da je u Trumpovoj korporaciji možda bilo krivičnih djela, uključujući moguće prevare s osiguranjima i bankovne prevare.

Predsjednik kao svaki građanin

Sudija je rekao da predsjednik ne smije biti više zaštićen od pravosudnog postupka od bilo kojeg drugog građanina, osim ako su u pitanju njegove ustavne dužnosti.

Vrhovni sud odbacio je 9. jula Trumpov argument da ima pravo na imunitet od državnih krivičnih istraga dok se nalazi u Bijeloj kući.

Vanceova istraga počela je nakon objave izvještaja da je bivši Trumpov advokat Michael Cohen platio pornografskoj filmskoj glumici Stormy Daniels 130.000 dolara da šuti prije izbora 2016. godine o navodim spolnim odnosima s Trumpom, što on niječe.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO