SAD podnio zahtjev UN-u da vrati sankcije Iranu

Šef iranske diplomatije rekao je da SAD nema prava inicirati ponovno uvođenje svih sankcija Ujedinjenih naroda Iranu (Reuters)
Šef iranske diplomatije rekao je da SAD nema prava inicirati ponovno uvođenje svih sankcija Ujedinjenih naroda Iranu (Reuters)

Sjedinjene Američke Države zvanično su u četvrtak podnijele zahtjev Ujedinjenim narodima da ponovo uvedu sankcije Iranu, koje su suspendirane na osnovu nuklearnog sporazuma iz 2015. godine.

U pismu koje je Washington uputio Vijeću sigurnosti UN-a navodi se da se Iran navodno ne pridržava tog sporazuma, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

Rusija je plan SAD-a da UN ponovo uvede sankcije Iranu odbacila kao “nepostojeći”.

Moskva tvrdi da bi SAD mogao pokrenuti pitanje ponovnog uvođenja sankcije Iranu od UN-a samo u slučaju da nije istupio iz iranskog nukearnog sporazuma, što je američki predsjednik Donald Trump učinio 2018. godine.

Zarif: Opasne posljedice

Takvu tvrdnju iznio je i ministar vanjskih poslova Irana Mohammed Javad Zarif i pozvao članice Vijeća sigurnosti UN-a da odbace ovaj potez SAD-a.

Zarif je rekao ranije da SAD nema prava inicirati ponovno uvođenje svih sankcija UN-a Iranu.

“Pritisak SAD-a da UN ponovo uvede sankcije Iranu će imati opasne posljedice… Iran je prakticirao suzdržavanje u dobroj vjeri. Sada je red da se međunarodna zajednica suprotstavi ovom nezakonitom pritisku SAD-a”, navodi se u pismu iranskog ministra vanjskih poslova.

Izvor: Agencije


Povezane

Sankcije se odnose na 11 entiteta i osoba zbog podržavanja iranske Revolucionarne garde ili umiješanosti u cyber napade.

14 Sep 2017
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO