S. Arabija: Dogovor s Izraelom ukoliko prizna Palestinu

Faisal: Mora se postići mir sa Palestincima na osnovu međunarodnih dogovora što bi bio preduvjet za bilo kakvu normalizaciju odnosa (EPA)
Faisal: Mora se postići mir sa Palestincima na osnovu međunarodnih dogovora što bi bio preduvjet za bilo kakvu normalizaciju odnosa (EPA)

Saudijska Arabija neće pratiti Ujedinjene Arapske Emirate u uspostavljanju diplomatskih veza sa Izraelom sve dok on ne potpiše međunarodno priznati mirovni sporazum sa Palestincima, prenosi Al Jazeera English pozivajući se na agencije.

Prošle sedmice je UAE postao prva država Zaljeva koja je normalizirala odnose sa Izraelom, kroz sporazum kojem je posredovao SAD, a koji je otvorio mogućnost sličnih dogovora sa drugim arapskim državama – uključujući Saudijsku Arabiju.

No, nakon nekoliko dana čudne tišine i suočeni sa američkim pritiskom da objave slučaj dogovor, ministar vanjskih poslova Saudijske Arabije princ Faisal bin Farhan otpisao je mogućnost realizacije dogovora sve dok se ne riješi palestinsko pitanje.

„Mora se postići mir sa Palestincima na osnovu međunarodnih dogovora što bi bio preduvjet za bilo kakvu normalizaciju odnosa“, kazao je on novinarima tokom posjete Berlinu.

„Tek kada se to postigne, sve je moguće“, dodao je on u komentaru koji je bio u podudarnosti sa ranijim saudijskim istupima kada je riječ o ovom pitanju.

Inicijativa iz 2002.

Američki predsjednik Donald Trump kazao je kako očekue da se Saudijska Arabija pridruži prošlosedmičnom dogovoru UAE-a i Izraela o normalizaciji odnosa i stvaranju novih veza.

Princ Faisal je kazao kako Kraljevstvo ostaje posvećeno miru sa Izraelom na osnovu Inicijative arapskog mira 2002. godine. Ponovio je kritike na račun izraelski „jednostranih poteza“ kada je riječ o aneksiji i izgradnji naselja na okupiranoj Zapadnoj obali koje je nazvao „nezakonitim“ i „štetnim“ dvodržavnom rješenju.

Saudijska Arabija, koja nije priznala Izrael, kreirala je inicijativu iz 2002. godine koju su arapske nacije ponudile kojom se nudi normalizacija odnosa sa Izraelom koji bi zauzvrat priznao Palestincima pravo na državu i povukao se sa osvojenih teritorija 1967. godine.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO