Lider ruske opozicije Aleksej Navalni u komi i na respiratoru

Francuski predsjednik Emmanuel Macron i njemačka kancelarka Angela Merkel, ponudili su u četvrtak pomoć ruskom opozicionom vođi Alekseju Navalnom koji se u teškom stanju liječi u ruskoj bolnici, a navodno je otrovan.

Macron i Merkel kazali su da su duboko zabrinuti za ono što se događa Navalnom, jednom od najžešćih kritičara ruskog predsjednika Vladimira Putina, prenijela je Hina pozivajući se na Reuters.

Macron je naglasio da ga iznimno zanima rezultat istrage o tome što je uzrokovalo bolest Alekseja Navalnog.

Dodao je da mu je Francuska spremna pružiti svaku pomoć koju treba, uključivo azil i medicinsku skrb.

Merkel je rekla da Njemačka insistira da se razjasne okolnosti koje su dovele do bolesti Navalnog, te također ponudila medicinsku skrb u nekoj od njemačkih bolnica.

“Nadam se da će se brzo oporaviti, a ako se od nas zatraži pružit ćemo mu ljekarsku pomoć, isključivo u njemačkim bolnicama, ali prvo moramo dobiti zahtjev”, rekla je na zajedničkoj press konferenciji s francuskim predsjednikom.

Oni su se sastali u Fort de Breganconu, tradicionalnoj ljetnoj rezidenciji francuskih čelnika u južnoj Francuskoj. 

“Ono što je iznimno važno je da se brzo razjasne okolnosti koje stoje iza ovoga. Na tome insistiramo, jer ono što smo dosad čuli je dosta loše. To se mora učiniti transparentno”, dodala je Merkel.

Glasnogovornica: Mislimo da je Navalni otrovan 

Ruski opozicioni vođa Aleksej Navalni na intenzivnom je odjelu sibirske bolnice bez svijesti i na respiratoru nakon što je, po pretpostavkama njegove glasnogovornice, otrovan u četvrtak.

Navalni (44) je bez svijesti i na intenzivnoj njezi nakon što se počeo osjećati loše na letu iz sibirskog grada Tomska za Moskvu, kazala je Kira Jarmiš.

Nakon što je avion prinudno sletio u Omsk, Navalni je odvezen u bolnicu, objavila je ona na platformama Twitter i Telegram.

“Mislimo da je Aleksej otrovan nečime što je pomiješano s njegovim čajem”, kazala je. “To je jedino što je jutros popio”.

Jarmiš je to uporedila sa slučajem kada je prošle godine Navalni imao jaku alergijsku reakciju koja je, prema ljekaru, mogla biti rezultat trovanja nepoznatom hemijskom tvari.

Navalni, pravnik i borac protiv korupcije, nekoliko je puta bio u zatvoru proteklih godina zbog organiziranja protesta protiv Kremlja.

Evropski sud za ljudska prava presudio je da su njegova pritvaranja bila politički motivirana i da su kršila njegova ljudska prava.

Prošle je godine Rusija proglasila njegovu neprofitnu udrugu Fondaciju za borbu protiv korupcije “stranim agentom”.

Izvor: Al Jazeera i agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO