Izraelski vojnici objavili snimak premlaćivanja palestinskih mladića

Jedan od žrtava 21-godišnji Munatasir al-Fahuri preklinjao je da ga ne tuku jer ima zdravstvene probleme (Anadolija)

Izraelski vojnici su na društvenim mrežama objavili snimke brutalnog premlaćivanja dvojice palestinskih mladića na okupiranoj Zapadnoj obali, što je izazvalo salve kritika i osuda javnosti.

Incident se dogodio u Hebronu, a izraelski vojnici su objavili snimak na kojem se vidi kako premlaćuju i ponižavaju palestinske mladiće koji su ležali na tlu.

Jedan od žrtava 21-godišnji Munatasir al-Fahuri preklinjao je da ga ne tuku jer ima zdravstvene probleme, ali izraelski vojnici nisu se osvrtali na to, prenosi Anadolija.

Snimak je nastao prije tri sedmice i još jednom pokazuje neprihvatljivu i sramnu brutalnost izraelskih snaga nad Palestincima.

S prijateljima išao na posao

Žrtva te brutalnosti Fahuri za Anadoliju je kazao da se sve dogodilo tokom privođenja na kontrolnom punktu dok je s prijateljem išao na posao u južni izraelski grad Rahat.

“To se dogodilo prije 20-ak dana i nisam o tome govorio kako ne bih dodatno zabrinjavao svoju porodicu. Međutim, počinioci tog nedjela su objavili snimak i kao da su se hvalisali time”, kazao je Fahuri.

U razgovoru s novinarom Anadolijom rekao je da je od izraelskih vlasti zatražio procesuiranje vinovnika incidenta koji su objavili snimak te brutalnosti.

Generalni sekretar Saveza sindikata Palestine Shahir Saad o tome je u pismu informirao šefa Međunarodne organizacije rada Guya Rydera i čelnika Međunarodne konfederacije sindikata Sharana Burrowa te Vijeće Ujedinjenih naroda za ljudska prava.

Izvor: Agencije