Iran zaplijenio emiratski brod i zatvorio posadu

Iran je pozvao predstavnika poslova UAE-a u Teheranu zbog incidenta (EPA)

Iran je zaplijenio brod registriran u Ujedinjenim Arapskim Emiratima pod optužbama da je ušao u iranske teritorijalne vode ove sedmice, objavilo je Ministarstvo vanjskih poslova ove države u četvrtak, dodavši kako je član obalne straže UAE-a istog dana ubio dvojicu iranskih ribara.

Do jačanja tenzija između dvije naftom bogate države koje dijeli Zaljev došlo je od prošlosedmičnog dogovora zaljevske države i iranskog neprijatelja Izraela o normalizaciji veza.

„U ponedjeljak su iranski granični čuvari zauzeli emiratski brod i njegova posada je pritvorena zbog nezakonitog saobraćanja u vodama naše države“, prenijela je državna TV stanica saopćenje Ministarstva.

„Istog dana, pripadnici granične straže UAE-a su ubili iz vatrenog oružja dva iranska ribara i zauzeli brod… Iz UAE-a su izrazili žaljenje zbog ovog incidenta i u pismu u srijedu su naveli spremnost isplatiti kompenzaciju.“

Osam brodova

Iran je pozvao predstavnika poslova UAE-a u Teheranu zbog incidenta.

Ministarstvo vanjskih poslova UAE-a odbilo je dati komentar kada ga je kontaktirala novinska agencija Reuters.

Državna agencija WAM u ponedjeljak je objavila kako je obalna straža zaljevske država pokušala zaustaviti osam ribarskih brodova koji su ušli u njene teritorijalne vode na sjeverozapadu, kod otoka Sir Bu Nu'Ayr, bez navođenja podataka o žrtvama.

Izvor: Agencije