Harris prihvatila kandidaturu za potpredsjednicu SAD-a

Spomenuvši one žene koje su joj inspiracija, Harris je govorila o svojoj majci i o vrijednostima suosjećanja (EPA)

Kamala Harris ušla je u historiju prihvativši nominaciju Demokratske stranke za potpredsjedničkog kandidata na izborima za predsjednika Sjedinjenih Američkih Država, a tokom prvog govora kao prva tamnoputa Amerikanka azijskog porijekla istakla je važnost 100- godišnjice 19. amandmana Ustava SAD-a kojim je omogućeno ženama da glasaju.

Ona je istakla kako su one žene koje su izborile to pravo „naša inspiracija da nastavimo sa borbom“. Spomenuvši žene koje su joj inspiracija, Harris je govorila o svojoj majci i o vrijednostima suosjećanja za sve ljude koje joj je proslijedila.

Navela je kako je „posvećena vrijednostima kojima me je ona (majka) učila, posvećena učenju da idem vjerom a ne vidom, posvećena viziji koja je zajednička generacijama Amerikanaca – onoj koju njeguje Joe Biden“.

„To je vizija naše nacije kao voljene zajednice, gdje su svi dobrodošli bez obzira na izgled, porijeklo ili koga volimo“, istakla je ova političarka.

Izazov za Trumpa

Iako je većina njenog govora po prihvaćanju kandidature bila pozitivna, Harris je izazvala i predsjednika Donalda Trumpa i prozvala teorije zavjere i rasizam u današnjem SAD-u koji se često povezuju sa Bijelom kućom.

„Danas se ta nacija osjeća udaljenom. Neuspjeh vodstva Donalda Trumpa koštao nas je života i životnih prilika.“

Istakla je, dok država tuguje za tim gubicima, kako ima nade da SAD napreduje sa Bidenom na čelu.

„Borimo se za nadu, za Ameriku za koju znamo da može biti, za Ameriku koju volimo.“

Dan ranije, Joe Biden je na ovogodišnjoj konvenciji Demokratske stranke prihvatio nominaciju da bude kandidad demokrata na predsjedničkim izborima ove godine gdje će mu republikanski rival biti aktuelni lider Trump.

Izvor: Al Jazeera i agencije