Brat bombaša samoubice iz Manchestera osuđen na 55 godina zatvora

Hashem Abedi odbio je prisustvovati ročištu o izricanju kazne (EPA)

Brat bombaša samoubice koji je aktivirao bombu na koncertu Ariane Grande u Manchesteru ubivši 22 osobe i ranivši na stotine u četvrtak je osuđen na kaznu od minimalno 55 godina zatvora.

Hashem Abedi (23) negirao je da je pomogao u planiranju napada, ali je proglašen krivim za ubistvo, pokušaj ubistva i urotu za napad eksplozivom, prenosi Fena, pozivajući se na AP.

Njegova kazna je odgođena zbog putnih ograničenja tokom epidemije korona virusa.

Njegov stariji brat Salman Abedi, koj je aktivirao bombu, poginuo je 22. maja 2017. godine u bombaškom napadu na kraju koncerta.

Hashem Abedi odbio je prisustvovati ročištu o izricanju kazne.

‘Podjednako odgovorni’

Sudija Jeremy Baker izjavio je tokom ročišta o izricanju kazne Abediju da su dvojica braće “podjednako odgovorna za pogibije i ranjavanja izazvana eksplozijom”.

“Iako je Salman Abedi direktno odgovoran, jasno je da je optuženi bio integralni dio planiranja”, kazao je Baker.

Sudija je naglasio da bi, da je mlađi brat bio stariji od 21 godine u vrijeme eksplozije, “izrekao kaznu doživotne robije”.

Umjesto toga, osuđen je na minimalno 55 godina robije prije nego što se mogne razmotriti kaucija.

“Optuženi bi trebao jasno znati da je minimalna kaznu koju treba odslužiti 55 godina. On možda nikada ne bi bio oslolobođen”, rekao je Baker.

Dodao je da je postojao “značajan stepen predumišljaja” i da je motivacija za braću bila “promicanje ideologije islamizma”. 

Izvor: Agencije