Bjelorusija pojačala trupe na granici sa Litvanijom i Poljskom

Bjeloruske trupe na zapadnoj granici u punom stanju pripravnosti (EPA)

Bjeloruski ministar odbrane Viktor Hrenin naredio je da se trupama u Grodnjenskoj oblasti, koja je na granici sa Litvanijom i Poljskom, kao pojačanje pošalje bataljon sa taktičkim balističkim raketama i višecjevnim bacačima projektila i jedinica sa bespilotnim letjelicama i sistemima protuzračne odbrane, prenosi Tanjug.

Ranije je predsjednik Bjelorusije Aleksandar Lukašenko naredio ministarstvu odbrane da pažljivo nadgleda kretanje NATO trupa u Poljskoj i Litvaniji, kao i da trupe na zapadnoj granici zemlje stavi u puno stanje pripravnosti, naglašavajući da je došlo do eskalacije situacije u ovom dijelu zemlje.

Uhapšeno više od 6000 demonstranata

U Bjelorusiji su 9. augusta održani predsjednički izbori u kojima je, prema zvaničnim podacima, pobjedu odnio Lukašenko.

Nakon proglašenja rezultata izbora, u Minsku i drugim gradovima Bjelorusije izbili su masovni protesti, u kojima je došlo do sukoba između demonstranata i policije. Prema podacima Ministarstva unutrašnjih poslova, više od 6000 demonstranata uhapšeno je na protestima.

Izvor: Agencije