Šef Trumpovog ureda: Izbori će biti održani 3. novembra

Održat ćemo izbore 3. novembra i predsjednik će pobijediti, kazao je Mark Meadows (EPA)

Šef ureda američkog predsjednika Donalda Trumpa Mark Meadows kazao je u nedjelju da će se američki predsjednički izbori održati 3. novembra, te da je predsjednik Trump izrazio svoju zabrinutost zbog dopisnog glasanja kada je koketirao s idejom odgađanja izbora.

“Održat ćemo izbore 3. novembra i predsjednik će pobijediti“, kazao je Meadows za CBS, prenijela je Hina, pozivajući se na Reuters.

Trump je u četvrtak predložio odgodu američkih izbora zakazanih za 3. novembra, što je prijedlog koji su odmah odbacile i demokrate i republikanci u Kongresu.

Samo Kongres može odgoditi izbore.

‘Neozbiljan prijedlog’

Kritičari, a čak i Trumpovi saveznici, odbacili su njegov prijedlog kao neozbiljan te kao pokušaj odvraćanja pažnje od devastirajućeg pada američke ekonomije, dok su neki pravni stručnjaci upozorili da bi Trumpovi napadi mogli potkopati povjerenje njegovih pristalica u izborni proces.

Republikanski predsjednik doveo je u pitanje pouzdanost dopisnog glasanja te tvrdi da takav način glasanja otvara mogućnost raširene prijevare, iako nije ponudio nikakve argumente za tu tvrdnju.

Meadows je u nedjelju upozorio da glasački listić mora biti propisno predan, pri čemu nije dokazao da u prošlosti listići nisu bili predani propisno.

Upitan je li odgovoran za Trumpov prijedlog, Meadows je izbjegao odgovoriti na pitanje, no sugerisao je da u slučaju dopisnog glasanja rezultati sigurno ne bi bili dostupni 3. novembra dodavši da, po njegovom mišljenju, ne bi bili poznati niti 1. januara.   

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO