Hiljade demonstranata traže ostavku Netanyahua

Netanyahu je pokušao da umanji značaj okupljanja nazivajući demonstrante ljevičarima i anarhistima (EPA)

Više hiljada demonstranata okupilo se sinoć ispred rezidencije premijera Izraela Benjamina Netanyahua u Jerusalemu, zahtijevajući da podnese ostavku, a protesta je bilo i u Tel Avivu i ispred njegove kuće u primorskom gradu Cezareji, prenosi Beta.

Bili su to jedni od najvećih protesta u proteklim sedmicama, navodi AP, a izraelski mediji javljaju da se u Jerusalimu okupilo da demonstrira preko 10.000 ljudi.

Hiljade Izraelaca izlazi na ulice nekoliko puta sedmično tokom ovog ljeta pozivajući na ostavku dugogodišnjeg lidera, jer mu se sudi za korupciju i u znak protesta zbog njegovog odnosa prema krizi nastaloj zbog pandemije korona virusa.

Demonstranti su danas glasno trubili, i nosili izraelske zastave i postere na kojima je pisalo “crime minister” (ministar zločina), koristeći igru riječi umjesto njegove titule “prime minister”(premijer).

Te demostrancije protiv Netanyahua su najveće od 2011. godine kada se protestovalo zbog visokih troškova života.

Netanyahu je pokušao da umanji značaj takvih okupljanja nazivajući demonstrante ljevičarima i anarhistima.

‘Kao u Sjevernoj Koreji’

Kasno večeras je Netanjahuova konzervativna partija Likud izdala saopštenje optuživši dvije privatne TV stanice da daju publicitet demonstrantima i preuveličavaju važnost okupljanja.

Netanyahu je kritikovao danas izraelske mediji zbog, kako je rekao, jednostranog izvještavanja o protestima, optuživši ih da se ponašaju kao u “totalitarnoj Sjevernoj Koreji”.

Netanyahu je na sjednici Vlade, govoreći o masovnim demonstracijama na kojima se zahtjeva njegova ostavka, rekao da osuđuje nasilje “bilo koje strane”, ali da vidi “pokušaj gaženja demokratije u ime demokratije”.

On je osudio demonstrante što, između ostalog, blokiraju ulice, i stvaraju probleme stanovnicima dijela grada u kojem mu je rezidencija, prenijeli su izraelski mediji.

“Niko ne ograničava proteste, suprotno je istina, mi im pomažemo. Proteste podstiču posebno mediji. Odbacujem jednostran pristup većine medija. Oni ne izveštavaju o protestima, već učestvuju u njima”, ocijenio je Netanyahu.

Dodao je da mediji ignorišu, a političari šute na “divlje huškanje bez ograničenja, uključujući svakodnevne pozive na ubistvo premijera i njegove porodice”.

On je ocijenio da do sada nije bilo takve iskrivljene mobilizacije medija “u maniru Sjeverne Koreje”.

Mada su demonstracije bile uglavnom mirne u proteklim danima bilo je i nasilja i neki demonstranti su se sukobili sa policijom optužujući je da koristi prekomjernu silu dok su male grupe Netanyahuovih pristalica povezane sa ultradesnicom napadale demonstrante.

Optužbe za loše vođenje krize

Netanyahu tvrdi da demonstranti huškaju na nasilje protiv njega, a izraelska policija je ovih dana uhapsila oko 20 aktivista ultradesnice i ona je u visokoj pripravnosti zbog mogućeg nasilja protiv demonstranata.

Demonstracije organizuju razne grupe aktivista od kojih se neke protive da Netanyahu bude na vlasti dok mu se sudi za prevaru, zloupotrebu povjerenja i primanje mita u tri slučaja.

Mnogi demonstranti uključujući mlade nezaposlene Izraelce optužuju Netanyahua da je loše rukovodio krizom zbog zaraze novim virusom i nanesenom ekonomskom štetom.

Nezaposlenost u Izraelu premašila je 20 procenata i mnogi vjeruju da je ta zemlja isuviše brzo otvorila ekonomiju poslije početnog uspjeha u suzbijanju virusa.

Izvor: Agencije