Direktorica TikToka za SAD: Ostajemo ovdje dugoročno

Najbrže rastuća aplikacija ima do 80 miliona aktivnih korisnika mjesečno u SAD-u (EPA)

Generalna direktorica TikToka za SAD kazala je da je kineska aplikacija za dijeljenje videozapisa u SAD-u „dugoročno“, nakon što je američki predsjednik Donald Trump kazao da će zabraniti tu aplikaciju u SAD-u, prenosi Hina.

Direktorica Vanessa Pappas poručila je korisnicima TikToka u video obraćanju da zaposlenici rade na „najsigurnijoj aplikaciji“.

Najbrže rastuća aplikacija ima do 80 miliona aktivnih korisnika mjesečno u SAD-u, a zabrana te aplikacije bila bi velik udarac za kinesku firmu ByteDance, koja je vlasnik aplikacije.

Trump je u petak rekao da će već u subotu zabraniti aplikaciju TikTok, navodi se u medijskim izvještajima.

Američki predsjednik rekao je da bi mogao upotrijebiti hitne ekonomske ovlasti ili izvršnu odredbu da zabrani TikTok u zemlji.

‘Imam takve ovlasti’

„Pa, imam takve ovlasti. Mogu to učiniti izvršnom odredbom ili time“, rekao je novinarima koji su s njime letjeli u Air Force One.

TikTok negira bilo kakvu kinesku kontrolu.

Ove sedmice Trumpova administracija odredila je da TikTok, popularnu aplikaciju na društvenim mrežama na kojoj se objavljuju kratki video formati, formalno preispita odbor za strana ulaganja u SAD-u (CFIUS).

Aplikacija je najnoviji problem u ionako pogoršanim odnosima između dvije najveće svjetske ekonomije, koje je počelo zbog trgovinskih odnosa i pomorskih pitanja u Južnom kineskom moru.

Otad su se trzavice, međutim, razvile u širi spor koji uključuje i Hong Kong, kao i kineski odgovor na korona virus.

Izvor: Agencije


Povezane

Donald Trump je najavio mogućnost korištenja predsjedničkih ovlasti kako bi zabranio društvenu platformu TikTok u SAD-u. Interes za kupovinu te kineske kompanije pokazao je Microsoft. U Washingtonu je Ivica Puljić.

Published On 01 Aug 2020
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO