Rusija digla mlaznjake iznad Crnog mora zbog američkih aviona

Ruski lovac Suhoj Su-27 presreo je tri aviona američke i britanske ratne avijacije u ponedjeljak (EPA)

Rusko Ministarstvo odbrane saopćilo je u srijedu da je naredilo uzlijetanje mlaznih aviona iznad Crnog mora kako bi presreli dva američka špijunska aviona koji su se približavali ruskoj granici, nakon sličnog incidenta tokom dana iznad Baltika.

U oba slučaja američki avioni su se vratili nazad prije nego što su se domogli ruske granice, navodi agencija Interfax saopćenje Ministarstva odbrane, prenosi Reuters.

Tri zračna cilja u ponedjeljak

Dva dan ranije, u ponedjeljak, također je saopćeno da je ruski lovac Suhoj Su-27 presreo tri izviđačka aviona američke i britanske ratne avijacije blizu državne granice Rusije nad Crnim morem, saopćio je Nacionalni centar za kontrolu odbrane.

Ruske radarske stanice otkrile su 17. augusta tri zračna cilja nad neutralnim vodama Crnog mora koji se približavaju državnoj granici Rusije.

Brzo su aktivirane snage protivzračne odbrane Južnih vojnih okruga, kako bi se spriječilo kršenje državne granice, saopćio je Nacionalni centar.

“Posada ruskog lovca prišla je zračnim objektima na sigurnoj udaljenosti i identificirvala ih kao izviđački avion američke ratne avijacije RC-135, pomorski patrolni avion američke mornarice P-8A Posejdon i nadzorni avion britanske ratne avijacije Sentinel R1”, saopćio je Nacionalni centar za kontrolu odbrane.

Tenzije između NATO-a saveza i Rusije dodatno su porasle zbog demonstracija u Bjelorusiji, koje su izbile nakon što je Aleksandar Lukašenko osvojio šesti predsjednički mandat, kojeg zapad ne priznaje, dok Rusija nudi pomoć Lukašenku.

Lukašenko je kazao da su samo 15 minuta od bjeloruske granice raspoređeni tenkovi i avioni NATO-saveza, što je Alajansa odbacila kao neosnovane optužbe.

Zapadni bjeloruski susjedi u NATO-u

Kremlj je ranije objavio kako je ruski predsjednik Vladimir Putin Lukašenku kazao da je Moskva spremna pomoći Bjelorusiji, u skladu s vojnim sporazumom, ako to bude potrebno te da se na tu zemlju izvana vrši pritisak.

Zapadni bjeloruski susjedi, Poljska, Litva i Latvija, članice su NATO-a.

Savez je u te tri države i u Estoniju poslao četiri borbene brigade, kako bi onemogućile potencijalne ruske prodore, nakon što je Moskva 2014. godine anektirala ukrajinski Krim.

Brigade, što ih predvode Britanija, Kanada, Njemačka i Sjedinjene Američke Države imaju oko 5.000 vojnika.

Izvor: Agencije