Papa Franjo pozvao na poštenije i zelenije društvo nakon pandemije

Papa Franjo: Svi smo zabrinuti za socijalne posljedice pandemije (EPA)
Papa Franjo: Svi smo zabrinuti za socijalne posljedice pandemije (EPA)

Pandemija korona virusa trebala bi biti prilika za stvaranje poštenijeg i zelenijeg društva, rekao je papa Franjo i upozorio protiv povratka na staro “normalno”. 

“Svi smo zabrinuti za socijalne posljedice pandemije, svi mi. Mnogi se žele vratiti u normalu i pokrenuti ekonomske aktivnosti”, rekao je Papa na ovosedmičnoj općoj audijenciji, prenosi Hina, pozivajući se na dpa.

“Naravno, ali to normalno ne bi trebalo uključivati socijalnu nepravdu i štetu okolišu”, dodao je. “Danas imamo priliku izgraditi nešto drugačije.”

‘Vakcina mora biti dostupna svima’

Papa je upozorio da napori dobrotvornih organizacija nisu dovoljni za pomoć siromašnima i pozvao je na pošteniji model ekonomskog razvoja koji bi se trebao baviti temeljnim uzrocima nejednakosti. 

Rekao je da od vladinih subvencija za oporavak ne bi trebale profitirati kompanije koje nedovoljno brinu o okolišu te socijalnim i radničkim pravima. 

Dodao je da vakcina protiv COVID-a 19 treba biti dostupna svima. “Bilo bi žalosno ako bi prednost za vakcinu dobili najbogatiji”, rekao je. 

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO