Merkel upozorila na moguću rusku vojnu intervenciju u Bjelorusiji

Angela Merkel: Članice Evropske unije će raditi na uvođenju sankcija protiv onih koji stoje iza izbornih prevara i nasilja (EPA)
Angela Merkel: Članice Evropske unije će raditi na uvođenju sankcija protiv onih koji stoje iza izbornih prevara i nasilja (EPA)

Njemačka kancelarka Angela Merkel upozorila je u srijedu na moguću vojnu intervenciju Rusije u Bjelorusiji i pozvala na unutarnacionalni dijalog za prevazilaženje političke krize u kojoj se Bjelorusija nalazi.

Nakon sastanka s liderima Evropske unije, novinarima u Berlinu je kazala da predsjednički izbori koji su 9. augusta održani u Bjelorusiji nisu bili ni pošteni, ni slobodni te da EU neće priznati njihove rezultate.

Na upit da komentira moguću ulogu Rusije u rješavanju krize u Bjelorusiji i mogućnost ruske vojne intervencije, Merkel je rekla da zvanični Berlin usko kontaktira s Moskvom kako bi se izbjegao takav scenarij, prenosi Anadolija.

“Rusija i Bjelorusija imaju veoma bliske odnose i bilateralne sporazume. Mi smo svakako jasno upozorili da bi vojna intervencija Rusije znatno zakomplicirala situaciju”, kazala je Merkel.

Lukašenko na čelu Bjelorusije 26 godina

Smatra da bi Bjelorusija samostalno trebala pronaći izlaz iz krize, i to na bazi nacionalnog dijaloga u uvažavanja zahtjeva opozicije.

Također je najavila da će članice EU-a raditi na uvođenju ciljanih sankcija protiv onih koji stoje iza izbornih prevara i nasilja protiv mirnih demonstracija u Bjelorusiji.

Aleksandar Lukašenko je na čelu Bjelorusije 26 godina, a 9. augusta je s 80,1 posto glasova pobijedio na predsjedničkim izborima protukandidatkinju Svetlanu Tihanovskaju, koja je navodno osvojila svega 10,12 posto glasova.

Bjeloruska opozicija odbacila je rezultate Državne izborne komisije i tvrdi da su izbori bili neregularni, što tvrde i demonstranti, koji su pokrenuli val antivladinih protesta u toj zemlji.

Tikanovskaja je u ponedjeljak izjavila da je spremna voditi Bjelorusiju tokom prelaznog perioda, u kojem bi bili organizirani pošteni i kredibilni demokratski izbori.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO