Evropska unija ne priznaje rezultate izbora u Bjelorusiji

Evropska unija saopćila je u srijedu da ne priznaje rezultate predsjedničkih izbora održanih u Bjelorusiji 9. augusta i da će ubrzo uvesti sankcije onima koji su umiješani u izbornu prevaru i suzbijanje protesta, izjavio je predsjednik Evropskog vijeća Charles Michel.

Lukašenko imenovao premijera i Vladu

Aleksandar Lukašenko odobrio je u srijedu sastav nove Vlade Bjelorusije, a za premijera je imenovao Romana Golovčenka.

Njegova kandidatura treba biti potvrđena u Donjem domu Parlamenta, prenosi Tanjug, pozivajući se na ruske medije.

Mjesta u Vladi sačuvali su ministar vanjskih poslova Vladimir Makej, ministar unutrašnjih poslova Jurij Karajev, ministar zdravlja Vladimir Karanjik i ministar za informacije Igor Lucki.

Imenovanje sastava nove vlade nakon predsjedničkih izbora predviđeno je Ustavom Bjelorusije.

Predsjednik Belorusije potpisao je početkom juna ukaz kojim se raspušta vlada te zemlje.

Na mesto premijera Lukašenko je postavio Golovčenka, koji je do tada bio na čelu Državnog vojno-industrijskog komiteta.

Na kraju vanrednog sastanka lidera EU-a rekao da će sankcije biti uvedene određenom broju pojedinaca odgovornih za nasilje, represiju i izbornu prevaru, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

Na izborima održanim 9. augusta aktuerlni predsjednik Aleksandar Lukašenko proglasio je pobjedu s oko 80 posto osvojenih glasova, dok je njegov glavni protivkandidat Svetlana Tihanovskaja navodno osvojila oko 10 posto glasova.

Specijalna policija razbila je u srijedu proteste u Minsku, javila je Al Jazeerina reporterka Step Vaessen.

Nasilnim metodama razbijeni protesti

Rekla je da policije za specijalne namjene nije bilo na ulicama glavnog grada Bjelorusije posljednjih dana, ali su se u srijedu ujutro ponovo pojavili i razbili demonstracije.

“Riječ je o jedinici koja je izuzetno nasilnim metodama razbijala proteste i prošle sedmice”, rekla je Vaessen.

Aleksandar Lukašenko potvrdio je u srijedu da je naredio Ministarstvu unutrašnjih poslova da okonča nerede u Minsku, koji su izbili poslije predsjedničkih izbora održanih 9. augusta.

Kazao je da grupi medijskih radnika koja se štrajkom pridružila protestima ne bi trebalo dozvoliti da se vrati na posao, prenosi Tanjug, pozivajući se na agenciju Belta i Reuters.

Kako se navodi, on je i pograničnim organima naredio da pojačaju sigurnost na granicama, kako bi spriječili ulazak “boraca i oružja” u zemlju.

Borrell: Lukašenko nema legitimitet

U međuvremenu je visoki predstavnik EU-a za vanjsku politiku i sigurnsot Josep Borrell izjavio je da Lukašenku “nedostaje demokratski legitimitet” poslije izborne pobjede koja nije priznata.

Unija namjerava “osuditi i odbaciti” Lukašenkov režim, rekao je Borrell novinarima u Santanderu, a što se vidi na televizijskim snimcima koje je emitirala državna televizija TVE.

Lideri EU-a spremni su uvesti oštrije sankcije Bjelorusiji na današnjem vanrednom online samitu, posvećenom krizi u toj zemlji, najavljeno je prethodno iz Brisela.

Protesti i štrajkov su najveći izazov Lukašenkovoj 26-godišnjoj vladavini

Bjeloruska opoziciona političarka Svetlana Tihanovskaja u srijedu je apelirala na čelnike EU-a da ne priznaju ono što je nazvala prevarantskim predsjedničkim izborima, poručivši Uniji da poštuje izbor bjeloruskog naroda.

Tihanovskaja je govorila iz egzila u susjednoj Litvaniji, prije hitnog EU samita.

Protesti i štrajkov su najveći izazov Lukašenkovoj 26-godišnjoj vladavini.

No, on negira izbornu prevaru 9. augusta, kako bi sebi priskrbio šesti mandat.

Novac EU-a se preusmejrava ka civilnom sektoru

Evropska komisija će preusmjeriti 53 miliona eura predviđenih za Bjelorusiju sa Vlade ove zemlje prema civilnom sektoru, žrtvama državne represije nad demonstrantima, izjavila je kasnije u srijedu predsjednica EK-a Ursula von der Leyen.

Napomena o autorskim pravima

Preuzimanje dijela (maksimalno trećine) ili kompletnog teksta moguće je u skladu sa članom 14 Kodeksa za štampu i online medija Bosne i Hercegovine: “Značajna upotreba ili reprodukcija cijelog materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja autorskog prava, osim ako takva dozvola nije navedena u samom materijalu.”

Ako neki drugi medij želi preuzeti dio autorskog teksta, dužan je kao izvor navesti Al Jazeeru Balkans i objaviti link pod kojim je objavljen naš tekst.

Ako neki drugi medij želi preuzeti kompletan autorski tekst, to može učiniti 24 sata nakon njegove objave, uz dozvolu uredništva portala Al Jazeere Balkans, te je dužan objaviti link pod kojim je objavljen naš tekst.

Također, novac je predviđen i za pomoć u borbi protiv pandemije korona virusa, prenosi Tanjug, pčozivajući se na Reuters.

EU je saopćila ranije u srijedu da ne priznaje rezultate izbora u Bjelorusiji i da će uskoro uvesti sankcije onima koji su učestvovali u izbornoj krađi i represiji nad demonstrantima.

Merkel: Belorusija treba sama izabrati svoj put

Bjelorusija treba sama izabrati svoj put, izjavila je u srijedu njemačka kancelarka Angela Merkel na videokonferenciji članova Evropskog vijeća posvećenoj situaciji u Bjelorusiji.

“Savršeno nam je jasno da Bjelorusija mora pronaći sama svoj put, i to kroz nacionalni dijalog”, istakla je ona.

Rekla je da stanovnici Belorusije znaju šta žele, prenosi Tanjug, pozivajući se na agenciju Tass.

“Zato bismo željeli vidjeti da Bjelorusija krene nezavisnim putem i da donese odluku u zemlji”, kazala je njemačka kancelarka.

Kremlj protiv stranog miješanja

Pokušaji vanjskog uplitanja u situaciju u Bjelorusiji su stvarni, izjavio je u srijedu glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov i istakao da su i nedopustivi.

Novinarima u Moskvi je rekao da je važno da u trenutnoj situaciji nema stranih uplitanja i da Rusija žali što ima pokušaja takvog miješanja, prenosi Tanjug, pozivajući se na Tass.

Također je kazao da je Kremlj zabrinut zbog agresivnog ponašanja snaga reda u Minsku prema ruskim novinarima i da je zato bitno da novinari imaju status službenih lica.

Izvor: Al Jazeera i agencije