Čelnica bjeloruske opozicije traži od EU-a da ne prizna rezultate izbora

Lukašenko je u više navrata odbio pozive da odstupi s vlasti (EPA)

Bjeloruska opozicijska političarka Svetlana Tihanovskaja u srijedu je apelirala na čelnike Evropske unije da ne priznaju ono što je nazvala prevarantskim predsjedničkim izborima, rekavši Uniji da poštuje izbor bjeloruskog naroda. 

Tihanovskaja je govorila iz egzila u susjednoj Litvaniji, prije hitnog EU samita koji će se održati videokonferencijom i na kojem će evropski čelnici raspravljati o krizi u Bjelorusiji.  

Aleksandar Lukašenko, dugovječni vođa zemlje, suočava se s valom masovnih protesta i štrajkova koji su najveći izazov njegovoj 26-godišnjoj vladavini. Negira ‘izbornu prevaru 9. augusta kako bi sebi priskrbio šesti mandat’.

“Pozivam vas da ne priznajete ove prevarantske izbore”, rekla je Tihanovskaja u svom video apelu. “Gospodin Lukašenko je izgubio sav legitimitet u očima naše nacije i svijeta.”

Tihanovskaja je rekla da je ona prava pobjednica izbora i da želi da se novi izbori održe pod nekom vrstom međunarodnog nadzora.

EU najavio sankcije

Evropska unija je najavila da će uvesti sankcije bjeloruskim službenicima koje smatra odgovornim za izbornu prevaru i represiju na protestima u kojima je poginulo dvoje i pritvorene hiljade ljudi.

Švedska ministrica vanjskih poslova Ann Linde ponudila je da posjeti Minsk u ime OSCE-a, organizacije koja uključuje i zapadne i bivše sovjetske zemlje. 

Ruski predsjednik Vladimir Putin, koji je Lukašenku ponudio vojnu pomoć, telefonski je u utorak razgovarao s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel, francuskim predsjednikom Emmanuelom Macronom i predsjednikom Evropskog vijeća Charlesom Michelom. 

Upozorio je Merkel i Makrona protiv stranog uplitanja u pitanja Bjelorusije, bliskog saveznika Rusije. 

Nakon spornih izbora 9. augusta ne prestaje jačati pritisak na predsjednika Lukašenka koji je na vlasti od 1994. Suočen je sa svakodnevnim protestima i štrajkačkim pokretom koji je zahvatio više industrija važnih za privredu.

Lukašenko je u više navrata odbio pozive da odstupi s vlasti.

Izvor: Agencije