Video: Ogromni šumski požar pokrenuo vatrene vrtloge u Sjevernoj Kaliforniji

Ogromni šumski požar u Sjevernoj Kaliforniji pokrenuo je vatrene vrtloge u subotu, zbog čega su prognostičari objavili upozorenje na vatreni tornado, rijetku prirodnu pojavu.

“Ovo nam je prvi”, rekla je Shane Snyder, meteorologica u hidrometeorološkom zavodu u Renu, koji je izdao upozorenje kratko prije 15 sati.

Mnoge videosnimke objavljene na društvenim mrežama pokazuju vrtloge nalik na užarenu pijavicu u požaru iz smjera Loyaltona, koji je počeo u petak navečer u nacionalnoj šumi Tahoe pored kalifornijske granice s Nevadom.

Vatra se ubrzo proširila na 160 kvadratnih kilometara i do subote ujutro nije bila obuzdana. Vlasti očekuju da će se vatra pojačati, rekao je Joe Flannery, dužnosnik za odnose s javnošću zadužen za nacionalne šume.

“Naši resursi se suočavaju s nepredvidljivim ponašanjem požara, neravnim terenom i visokim temperaturama”, rekao je Flannery.

Evan Bentley, meteorolog za teške vremenske uvjete s Nacionalnog centra za predviđanje oluja, napisao je na Twitteru da radarski podaci pokazuju najmanje četiri “različite anticiklonske struje” povezane s požarom u subotu.

Ekstremni vremenski fenomen

Pretpostavlja se da je ekstremni vremenski fenomen potaknut naglim rastom i intenzitetom požara.

“Bilo je vrlo vruće, atmosferski nestabilno”, rekao je Snyder u intervjuu. “I to je dopustilo da vatra, koja je plamtjela velikom vrućinom i uz mnogo ‘goriva’, zaista eksplodira u vertikalnom smjeru, gore u zrak”, objasnio je.

Što je zrak bio vrući, brže se dizao, rekao je.

“Vruć zrak se želi dići, a ako je vrlo vruć, želi se drastično podići”, rekao je Snyder. “Može se podići jer je temperatura zraka koju vatra stvara mnogo veća od zraka oko nje. Tako da se i dalje podiže sve dok je topliji od zraka okolo.”

To može poslati stubove dima stotine hiljada stopa u zrak, objašnjava. I dok se diže stvara se vrtlog koji uvlači okolni zrak.

Istovremeno, promjene brzine vjetra koje se javljaju na većoj visini u zraku uzrokuju da se zrak okreće dok se ubrzava prema gore.

“Uz to brzo podizanje, stvara se vatreni vrtlog”, kaže Snyder. “Počinje se vrtjeti kako se diže”.

Izvor: Agencije