Trump ugrabio pažnju, Biden prednost

Bivši potpredsjednik imao je mogućnost samo promatrati razvoj događaja i čekati da se Trump sam uništi (EPA)

Iako su mu gafovi česti, a pojavljivanje u javnosti rijetko, demokratski predsjednički kandidat Joe Biden po anketama ima veliku prednost uoči predsjedničkih izbora u novembru koji će zbog pandemije korona virusa i ekonomske krize biti referendum o Donaldu Trumpu

Trump zbog COVID-a 19 ne može održavati omiljene mu političke skupove, ali je svoj predsjednički položaj maksimalno iskoristio da ostane u centru pažnje javnosti, prenosi Hina.  

S druge strane, sedamdesetsedmogodišnji Biden pojavio se samo na nekoliko događaja u sklopu kampanja i od sredine marta većinu je vremena proveo u svome domu u Wilmingtonu u državi Delaware.

Rijetkim javnim nastupima Biden je minimalizirao mogućnost da se zarazi korona virusom, ali i da pogriješi.

Sudeći po anketama, to mu se isplatilo.

Ključne države

Prema stranici Real Clear Politics, koja daje prosjek svih relevantnih anketa na nacionalnom nivou, Biden ima 7,9 posto prednosti nad Trumpom. I što je još važnije, vodi u većini ključnih država.

Allan Lichtman, profesor historije na Američkom univerzitetu u Washingtonu, tačno je predvidio rezultat svih američkih predsjedničkih izbora od 1984, uključujući iznenađujuću Trumpovu pobjedu 2016.

Lichtman predviđa da će na izborima 3. novembra pobijediti Biden, američki potpredsjednik u dva mandata Baracka Obame.

“To uopće nema veze s Joeom Bidenom”, kazao je Lichtman u intervjuu za AFP.

“To ne ovisi niti o karakteru Donalda Trumpa”, dodao je.

Lichtman svoju prognozu temelji na onome što naziva “13 ključeva Bijele kuće”.

Među njima su i sljedeća pitanja: Koliko je jaka američka ekonomija? Postoje li društveni nemiri? Natječe li se aktualni predsjednik? Je li predsjednik harizmatičan? Je li njegov protivnik harizmatičan?

Trumpove greške

Zadnji “ključ”, navodi Lichtman, Biden ne ispunjava.

“On je vrlo suosjećajan i iskren čovjek, ali nije poticajan”, kazao je.

Lichtman je krajem prošle godine kazao da Trump ima dobre šanse za reizbor.

“Nakon toga je napravio kolosalnu pogrešku jer je mislio da može izbjeći krizu koja je pogodila zemlju, pandemiju, krizu socijalne pravde i ekonomski pad”, kazao je Lichtman.

“To tako ne funkcionira i njegov je rezultat neuspješan mandat”, dodao je.

S više od 169.000 mrtvih i više od 5, 3 miliona zaraženih korona virusom, SAD je u apsolutnim brojevima zemlja najteže pogođena korona virusom, a ekonomija je na koljenima.

Uz to, ubistvo Afroamerikanca Georga Floyda izazvalo je proteste širom zemlje protiv rasne nepravde i policijske brutalnosti.

Razvoj događaja

Trumpov odgovor na pandemiju i proteste jako se kritizirao, a podrška Bidenu rasla je u anketama.

Bivši potpredsjednik imao je mogućnost samo promatrati razvoj događaja i čekati da se Trump sam uništi.  Zato ga predsjednikov izborni štab optužuje da se  svo vrijeme skriva u svom podrumu u Wilmingtonu.

“Svojom vrlo suzdržanom kampanjom održao je fokus na predsjedniku Trumpu”, navodi Christopher Arterton, profesor emeritus političkog menadžmenta na Univerzitetu George Washington.

Zbog načina na koji Trump upravlja krizama mnogi su birači promijenili svoj stav iz ‘neodlučan’ u ‘neću glasati za njega’, kazao je Arterton.

Usprkos Bidenovu vodstvu, Lichtman i Arterton ne misle da je Bidenova pobjeda sigurna.

“On (Trump) će učiniti sve, on je beskrupulozan”, kazao demokrat Lichtman.

Sedamdesetčetverogodišnji Trump poručio je da je Biden senilan, da je lutka na koncu “radikalne ljevice” i da je “protiv Boga”.

Utjecaj džokera

To će mu moći reći u lice, i čuti odgovor, na tri debate u septembru i oktobru.

Unatoč svojoj računici, Lichtman još nije siguran u Bidenovu pobjedu zbog dviju stvari koje ne ulaze u njegove “ključeve”.

Prva je to što će Trump učiniti sve da oteža dopisno glasanje jer smatra da mu ono neće ići u prilog, a druga “ruska intervencija”.

“Znamo da Trump neće učiniti ništa da je spriječi, nego će je opet prigrliti”, kaže Lichtman.

“To su dva Trumpova džokera. Niti jedan sistem to ne može uzeti u obzir”, dodao je.

Izvor: Agencije