SAD: Predizborna bitka oko Američke pošte

Očekuje se da će glasanje poštom igrati veliku ulogu na predstojećim američkim predsjedničkim izborima u novembru ove godine (EPA)

Predsjednica Zastupničkog doma Kongresa vratit će zastupnike na posao kako bi usvojili zakon kojim će onemogućiti direktora Američke pošte bliskog Donaldu Trumpu da organizacijskim promjena uspori usluge pošte što bi otežalo glatko odvijanje glasanja poštom na predsjedničkim izborima.

Očekuje se da će glasanje poštom igrati veliku ulogu na predstojećim američkim predsjedničkim izborima u novembru ove godine zbog straha mnogih Amerikanaca od odlaska na birališta u jeku epidemije korona virusa, prenosi Hina.

Procjenjujući da bi mu veliki odaziv na takvu vrstu glasanja umanjio izglede za novi mandat sadašnji američki predsjednik Donald Trump ustrajno napada glasanje poštom tvrdeći, bez ikakvih vjerodostojnih argumenata, da bi ono rezultiralo velikim izbornim prevarama. Stručnjaci poručuju da je glasanje poštom, koje je koristio i Trump lično, zaštićeno od manipulacija.

Trump po anketama zaostaje za demokratskim protukandidatom Joeom Bidenom.

‘Sabotaža izbora’

U pismu objavljenom u nedjelju predsjednica donjeg doma Kongresa Nancy Pelosi optužila je predsjednika Trumpa za “sabotažu izbora”, prenosi njemačka novinska agencija dpa.

Pismo je uslijedilo nakon što je američka pošta USPS, kojoj je na čelu novi direktor Louis DeJoy, bogataš poznat kao izdašni donator kampanje američkog predsjednika Donalda Trumpa, upozorila da milioni glasačkih listića možda neće stići u izborne komisije na vrijeme kako bi ih se prebrojalo jer propisi o izborima nisu u skladu s procedurama Američke pošte .

Kritičari za moguća kašnjenja glasačkih listića okrivljuju novog direktora pošte.

Pelosi je u pismu kritizirala DeJoyev plan restrukturiranja pošte koji bi “unazadio poštansku službu, usporio pošiljke i, prema samoj Američkoj pošti, prijetio onemogućavanjem Amerikancima da pravodobno glasaju poštom na predstojećim izborima”.

“Životi, osnovne životne potrebe i život američke demokracije ugrožava Predsjednik”, poručila je.

Zabrana za promjene

Pelosi je u pismu objasnila da će Zastupnički dom glasati o zakonu kojim će se zabraniti USPS-u da uvede promjene u način rada.

Britanska agencija Reuters prenosi da bi zastupnici već u subotu mogli glasati o zakonu kojim se zabranjuju promjene usluga kakve su na snazi od 1. januara 2020. godine, ali i da nema naznaka da će se Senat okupiti kako bi razmatrao taj zakon.

Demokrati traže i dodatna finansijska sredstva za poštu za potrebe poštanskog glasanja, a Trump je najavio da će to blokirati, no poslije je od toga odustao.

“Predsjednik, njegovi poslušnici i Republikanci u Kongresu vode sveopći napad na Američku poštu i njenu ulogu u osiguravanju integriteta izbora 2020.”, poručili su u petak u zajedničkom saopćenju Nancy Pelosi i demokratski vođa u Senatu Chuck Schumer.

Saslušanje DeJoya

Vodeći demokrati u Kongresu pozvali su na saslušanje novog direktora Američke pošte Louisa DeJoya sa saradnikom 24. augusta na kojemu bi trebao objasniti niz poteza kojima je usporen rad pošte uoči predsjedničkih izbora 3. novembra na kojima bi i do pola glasova moglo biti poslano poštom, a ne ubačeno u glasačke kutije na biralištima, prenosi CNN. Ukoliko se ne pojavi demokrati će tražiti njegovu smjenu.

Napadima demokrata na Trumpa zbog pokušaja da “napadom na poštu potkopa predsjedničke izbore” pridružio se i njegov prethodnik Barack Obama.

USPS je pod DeJoyevom upravom u okviru restrukturiranja usporio dostavu pošte, uklonio uređaje za brzo sortiranje pošte i upozorio izbornu komisiju da se glasački listići poslani poštom više neće tretirati kao prioritetne poštanske pošiljke.

Uz to, USPS skratio je radno vrijeme poslovnica u nekim saveznim državama, smanjio izdvajanja za prekovremeni rad za svoje djelatnike i uklonio s ulica dio plavih poštanskih sandučića za predaju pošte.

Usporavanje rada

DeJoy, imenovan prije dva mjeseca na tu dužnost, u pismu poslanom ove sedmice zaposlenicima ne skriva da je usporenje rada rezultat njegove politike i dozvoljava da se radi o “nenamjeravanoj posljedici” plana da se pošta transformira u “finansijski stabilnu organizaciju”.

“On je fantastičan čovjek”, kazao je o njemu Trump u subotu navečer na konferenciji za novinare dodajući da želi učiniti “Američku poštu opet velikom”, prenosi CNN.

DeJoy je uspješni poslovni čovjek i donator Republikanske stranke, a njegova supruga porijeklom Poljakinja Aldona Wos, sada čeka na potvrdu za dužnost nove američke ambasadorice u Kanadi.

Uglavnom nepoznat izvan republikanskih krugova u Sjevernoj Karolini DeJoy se izdigao kad je postao dio šireg kruga savjetnika Trumpa i darivatelj stranke i organizator prikupljanja novca za republikanske kampanje.

Trump je favorizirao DeJoya u izboru za novog direktora pošte. Za razliku od prethodnika koji su ‘izrasli’ u pošti, DeJoy s njom nije imao mnogo veze osim što je njegova kompanija New Breed Logistics bila ugovorno vezana s USPS-om 25 godina u postupku nabava.

Neke savezne države poput Pennsylvanije pokušavaju se prilagoditi usporenom radu Američke pošte i zatražile su sudski da se priznaju svi glasački listići poslani najkasnije na dan izbora, druge mijenjaju dizajn poštanskih glasova kako bi se isticali u moru druge pošte, treće kojima su na čelu demokrati zauzele su ratoborniji stav.

Tako se Arizona obratila državnom tužilaštvu tražeći istragu nove politike Američke pošte upozoravajući da je protuzakonito odgoditi dostavu glasačkih listića.

Poteze DeJoya kritizirao je poštanski sindikat NAACP zbog “ometanja mašinerije demokratije”, a krovna sindikalna udruga Nacionalno udruženje pismonoša u petak je na izborima podržala Joea Bidena i objasnila da je odluka dijelom rezultat “onoga što smo vidjeli kod sadašnjih vlasti u pogledu Američke pošte”.

Izvor: Agencije