Iranski ministar o zapljeni nafte: SAD je ‘pirat sa Kariba’

Američka administracija je saopćila da je zaplijenila naftu iz četiri tankera (EPA)
Američka administracija je saopćila da je zaplijenila naftu iz četiri tankera (EPA)

Nafta iz tankera koje je zaplijeniio SAD na putu ka Venecueli nije u vlasništvu Irana, izjavio je u ponedjeljak iranski ministar energetike Bijan Namdar, insistirajući da SAD nije imao pravo konfiscirati tovara u međunarodnim vodama.

Američka administracija je saopćila da je zapljenila naftu iz četiri tankera, u namjeri da osujeti iransku isporuku energenata Venecueli, u okviru svoje politike maksimalnog pritiska na Iran i Venecuelu.

Prema riječima iranskog ministra energetike, nafta je “prodata kupcima i uplata je već izvršena”, prenosi Tanjug, pozivajući se na AP.

‘Tankeri i nafta nisu u vlasništvu Irana’

“Amerikanci tvrde da su zaplijenili iransku naftu. Međutim, iako je nafta poslana iz Irana, ni tankeri i nafta nisu u vlasništvu Irana”, pojasnio je ministar, ne navodeći ko su krajnji kupci nafte.

Iranski ministar je na svom Twitter nalogu objavio da je SAD “pirat sa Kariba”.

Američko Ministarstvo pravosuđa saopćilo je da je zaplijenilo oko 1,1 milion barela nafte na četiri plovila, koju su Iranci namjeravali isporučiti Venecueli.

Četiri tovara nafte u američkim rukama

Četiri tovara iranske nafte namijenjene Venecueli nalaze se u rukama američkih vlasti, koje su na taj način prekinule seriju isporuka nafte vladi u Karakasu.

Američki zvaničnici tvrde da je ovo najveća zaplijena iranske nafte do sada, ali za sada nema reakcije Teherana i Karakasa.

Iran i Venecuela postigli su prije nekoliko mjeseci sporazum o saradnji, prema kojem je Teheran do sada isporučio vladi Nikolasa Madura nekoliko tankera natovarenih naftom, iako su naftne idustrije obje zemalja pod sankcijama SAD-a.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO