Trump najavio nove sankcije Iranu

Trump je kritikovao Vijeće sigurnosti UN-a jer u petak nije usvojilo rezoluciju koju je predložio SAD (EPA)
Trump je kritikovao Vijeće sigurnosti UN-a jer u petak nije usvojilo rezoluciju koju je predložio SAD (EPA)

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Donald Trump najavio je da će Iranu uvesti dodatne sankcije kao odgovor na to što Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda nije usvojilo rezoluciju o produženju zabrane iranske trgovine oružjem, javlja agencija Anadolija.

Trump se obratio novinarima u New Jerseyju i još jednom kritikovao Vijeće sigurnosti UN-a koje na sjednici u petak nije usvojilo rezoluciju koju je predložio SAD.

‘Vidjet ćete naredne sedmice’

“Očekivali smo takvo nešto. Kao odgovor na to ćemo uvesti dodatne sankcije. Vidjet ćete naredne sedmice”, poručio je Trump.

Uporedo s tim, Trump je komentirao i slučaj bivšeg agenta Edwarda Snowdena i kazao da postoji prostor za moguće pomilovanje traženog bivšeg agenta Nacionalne sigurnosne agencije (NSA).

“Počet ću se baviti tim slučajem. O tome ima razilaženja i na lijevoj i desnoj strani”, kazao je Trump.

Zbog objavljivanja tajnih dokumenata Snowden od 2013. godine s privremenom boravišnom dozvolom živi u egzilu u Rusiji, a od vlasti Francuske je zatražio azil.

Izvor: Agencije

 


Povezane

Iran će u oktobru ponovo moći kupovati konvencionalno oružje jer SAD nije u Vijeću sigurnosti UN-a uspio isposlovati produženje 13-godišnjeg embarga. Zvanični Teheran ističe kako SAD nikada nije bio ovako izoliran, ali Bijela kuća prijeti da će sankcije uvesti drugim putem.

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO