Vijeće sigurnosti UN-a odbacilo produženje embarga Iranu

Pompeo je rekao kako je ta svjetska institucija odbacila „razumnu rezoluciju o produžavanju embarga Iranu koji važi 13 godina“ (EPA)
Pompeo je rekao kako je ta svjetska institucija odbacila „razumnu rezoluciju o produžavanju embarga Iranu koji važi 13 godina“ (EPA)

Vijeće sigurnosti UN-a odbacilo je američku rezoluciju o produžavanju embarga na prodaju oružja Iranu koji ističe u oktobru, izjavio je šef američke diplomatije Mike Pompeo ocjenjujući kako to predstavlja „neoprostiv“ neuspjeh, prenosi agencija Beta pozivajući se na AFP.

„Sjedinjene Američke Države neće nikada napustiti svoje prijatelje u regiji koji očekuju više od Vijeća sigurnost UN-a. Nastavit ćemo djelovati tako da teokratski teroristički režim (Irana) ne bude u mogućnosti da kupuje i prodaje oružje koje predstavlja prijetnju Evropi, Bliskom istoku i šire“, rekao je Pompeo.

Prema njegovim riječima, Vijeće sigurnosti UN-a u kojem se nalaze velike svjetske sile (SAD, Kina, Rusija, Velika Britanija i Francuska) „nije uspjelo ispuniti svoju suštinsku misiju, a to je održavanje međunarodnog mira i sigurnosti“.

Pompeo je rekao kako je ta svjetska institucija odbacila „razumnu rezoluciju o produžavanju embarga Iranu koji važi trinaest godina“ i time je otvorila put toj državi „koja podržava terorizam“ da kupuje i prodaje konvencionalno oružje bez ograničenja UN-a.

Prijetnje sankcijama

Embargo Iranu zvanično ističe 18. oktobra.

Ranije je SAD prijetio kako će, ako rezolucija ne bude usvojena, vratiti sve sankcije UN-a Iranu koristeći odredbu nuklearnog dogovora iako je Washington odustao od iranskog nuklearnog sporazuma 2018. godine.

Diplomate navode kako bi SAD to mogao uraditi već početkom naredne sedmice.

Dodaju kako će proces, ukoliko se Washington odluči na njega, biti težak i problematičan jer bi nekoliko država moglo tvrditi kako Trump, sa pravne strane, ne može aktivirati povratak sankcija i tako neće pristati na mjere protiv Irana.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO