SAD zaplijenile iransku naftu na putu ka Venecueli

Mornarica SAD-a u prvih nekoliko slučajeva nije reagovala na prevoz iranske nafte prema Venecueli (EPA)
Mornarica SAD-a u prvih nekoliko slučajeva nije reagovala na prevoz iranske nafte prema Venecueli (EPA)

Američko ministarstvo pravosuđa saopštilo je da je zaplijenilo oko 1,1 milion barela nafte na četiri plovila koju su Iranci namjeravali da isporuče Venecueli.

Četiri tovara iranske nafte namijenjene Venecueli nalaze se u rukama američkih vlasti, koje su na taj način prekinule seriju isporuka nafte vladi u Karakasu. Američki zvaničnici tvrde da je ovo najveća zaplijena iranske nafte do sada, ali za sada nema reakcije Teherana i Karakasa, prenio je Tanjug.

Iran i Venecuela postigli su prije nekoliko mjeseci sporazum o saradnji, prema kojem je Teheran do sada isporučio vladi Nikolasa Madura nekoliko tankera natovarenih naftom, iako su naftne idustrije obje zemalja pod sankcijama SAD-a.

‘Premještamo ih u Houston’

Američki predsjednik Donald Trump rekao je da Iran ne bi trebao slati teret do Venezuele, prenio je Reuters u petak.

Iako su Amerikanci najavljivali da tankeri neće proći do Venecuele, mornarica SAD-a u prvih nekoliko slučajeva nije reagovala. Ni ovaj put nije jasno ko je i kada presreo tankere.

“Premještamo ih u Houston”, rekao je Trump. Zaplijena se odnosi samo na naftu, ali ne i na tankere, koji nisu u vlasništu Irana niti Venecuele.

Vlasnici četiri tankera, kompanije  Vienna LTD i Palermo SA, čije je sjedište u Grčkoj su se, kako navodi agencija Reuters, složili da nafta iz njihovih brodova bude pretovarena i upućena u SAD.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO