Japan: Ministri posjetili sporno svetište Yasukuni

Premijer Shinzo Abe je dao novčani prilog za svetište Yasukuni na 75. godišnjicu predaje Japana u Drugom svjetskom ratu, ali tamo ga ne očekuju (EPA)

Nekoliko japanskih ministara posjetilo je u subotu šintoistički hram Yasukuni, koji poštuju japanski nacionalisti, ali je u Aziji simbol japanske ratoborne prošlosti.

Premijer Shinzo Abe je dao novčani prilog za svetište Yasukuni na 75. godišnjicu predaje Japana u Drugom svjetskom ratu, ali tamo ga ne očekuju. 

U tom hramu u Tokiju odaje se počast dušama oko 2,5 miliona vojnika palih za Japan u ratovima. Ali Kinezi i Južnokorejci to ne prihvaćaju nakon što su se tokom 1970-ih među imenima palih pojavila i imena četrnaest osuđenih ratnih zločinaca iz Drugog svjetskog rata, piše Afp. 

Ministar obrazovanja Koichi Hagiuda, koji je posjetio hram s ministrom okoliša Shinjirom Koizumijem je objasnio da je želio odati počast mrtvima.

Još dvojica ministara su posjetila sporni hram, ministar unutrašnjih poslova Sanae Takaichi  i ministar teritorijalnih pitanja Seiichi Eto, prenosi Hina.

Kapitulacija Japana

Shinzo Abe nije posjetio hram od kraja 2013, godinu dana nakon što se vratio na vlast. Tim posjetom je povrijedio Peking i Seul i potaknuo rijetku diplomatsku opomenu Sjedinjenih Američkih Država. 

Car Naruhito je u subotu sudjelovao na 75. obljetnici japanske kapitulacije.

“S dubokim kajanjem, iskreno se nadam da se ratna razaranje neće ponoviti”, izjavio je unuk cara Hirohita koja je objavio poraz Japana 15. kolovoza 1945.

Abe je prisustvovao obilježavanju 75. godišnjice predaje Japana u Drugom svjetskom ratu. “NIkad ne ponoviti tragediju rata. Ostat ćemo predani tom čvrstom obećanju”, kazao je Abe.

Ta je svečanost bila desetak puta manjih razmjera od uobičajene zbog pandemije COVID-a 19.

Izvor: Agencije