Njemačka će proglasiti gotovo cijelu Španiju rizičnom

Broj zaraženih u Španiji zadnjih dana naglo raste nakon što je prije sedam sedmica ukinut strogi karantin (EPA)

Njemačka je odlučila proglasiti gotovo cijelu Špaiju, uključujući otok Mallorcu, riskantnom regijom zbog brzog širenja korona virusa, kazali su izvori iz njemačke vlade.

Odluka je zadala udarac nadama u brz oporavak masovnog turizma nakon višemjesečnog karantina, prenosi Hina, pozivajući se na Reuters.

Dnevni list Bild objavio je ranije da je Mallorca dodana na listu visoko rizičnih regija koji objavljuje Institut Robert Koch (RKI), njemačka agencija za javno zdravlje.

Izvori su kazali da će cijela Španija, osim Kanarskih otoka, biti upisana na novu listu rizičnih regija RKI-ja.

Nagli rast novozaraženih

Nakon što neka regija bude označena kao rizična obično slijedi upozorenje njemačkog ministarstva vanjskih poslova da turisti ne putuju u to područje, a oni koji se vraćaju moraju se testirati na korona virus ili obavezno dvije sedmice provesti u karantini.

Njemačka vlada regije u EU-u smatra visoko rizičnim kada broj novozaraženih pređe pedeset na 100.000 stanovnika kroz sedam dana.

Broj zaraženih u Španiji zadnjih dana naglo raste nakon što je prije sedam sedmica ukinut strogi karantin.

U petak je prijavljeno gotovo 3.000 novozaraženih, što je gotovo dvostruko više od prosjeka u prvih 12 dana augusta. Ukupno je zaraženih 342.813, najviše u zapadnoj Evropi. Umrlo je 28.605 ljudi.

Pooštrene mjere zaštite

Španija je u petak zbog brzog širenja zaraze zatvorila diskoteke i noćne klubove, ograničila radno vrijeme restorana i kafića, te zabranila pušenje na ulicama.

Zabranjeno je pušenje na ulicama, terasama i svim otvorenim prostorima gdje se ne može čitavo vrijeme garantirati udaljenost od dva metra među osobama.

Tu su mjeru već bile uvele pokrajine Galicija i Kanarski otoci.

Pušenje u zatvorenim prostorima zabranjeno je u Španiji i prije izbijanja korona virusa.

Restorani i kafići bit će otvoreni do jedan sat u noći, no od ponoći više neće smjeti primati goste. Unutra će morati biti udaljenost od minimalno 1,5 metra među posjetiteljima za šankom, kao i između stolova.

U Španiji su dopušteni susreti od maksimalno deset osoba te je nošenje maski obavezno.

Nakon što je 21. juna vlada ukinula vanredno stanje svaka od 17 autonomnih pokrajina odgovorna je za uvođenje vlastitih mjera u suzbijanju širenja virusa.

Izvor: Agencije