Australija objavljuje nalaze o propustima koji su izazvali epidemiju

Istražuju se događaju koji su doveli do iskrcavanja 2.700 putnika sa kruzera 'Ruby Princess' 17. marta, nakon čega je virus dramatično brzo počeo da se širi (EPA)
Istražuju se događaju koji su doveli do iskrcavanja 2.700 putnika sa kruzera 'Ruby Princess' 17. marta, nakon čega je virus dramatično brzo počeo da se širi (EPA)

Prema zvaničnim najavama, danas bi javnost u Australiji trebalo da bude upoznata sa rezultatima istrage o mogućim propustima nadležnih, koji su u martu odobrili iskrcavanje 2700 putnika sa međunarodnog kruzera u luku u Sydneyju.

Poslije toga je počelo alarmantno širenje korona virusa sa više od 600 slučajeva zaražavanja i 20 preminulih COVID pacijenata.

Smrtonosni drugi talas

Nadležni u državi New South Wales osnovali su istražnu komisiju, zaduženu da istraži događaje koji su doveli do iskrcavanja 2700 putnika sa kruzera “Ruby Princess” 17. marta, nakon čega je virus dramatično brzo počeo da se širi, izvještava Reuters, prenosi Tanjug.

Epidemija u Australiji je tokom prvog talasa relativno uspješno držana pod kontrolom, ali se drugi talas koji je proglašen u junu pokazao kao daleko smrtonosniji.

Izvor: Agencije


Povezane

Stotine vojnika raspoređene su u australijskoj saveznoj državi Victoria kako bi pomogli u provođenju mjera izolacije. Vlada je uvela niz oštrih mjera kako bi epidemiju stavila pod kontrolu. Stručnjaci upozoravaju da bi rezultat mogao da bude gubitak hiljada radnih mjesta. Iz Astralije slijedi priča reporterke Nicole Gage.  

Kako bi spriječila širenje zaraze, australska država Vctoria obustavila jer rad velikog dijela privrede. Od četvrtka s radom prestaju sve prodavaonice koje nisu na popisu “nužnih”. Vlada te države ranije je zabranila sva veća okupljanja, a slijede i dodatna ograničenja kretanja ljudi.

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO