Tajvan pregovara sa SAD-om o nabavci oružja

Taipei trenutno sarađuje sa SAD-om na pribavljanju niza hardvera, uključujući krstareće rakete (EPA)
Taipei trenutno sarađuje sa SAD-om na pribavljanju niza hardvera, uključujući krstareće rakete (EPA)

Tajvan pregovara sa Sjedinjenim Američkim Državama o nabavci podvodnih mina, kao i krstarećih raketa za obalnu odbranu, izjavila je tajvanska ambasadorica u SAD-u Hsiao Bi-khim.

Hsiao je rekla da se Tajvan suočava sa “egzistencijalnim pitanjem preživljavanja”, s obzirom da Kina polaže pravo na teritorijalni suverenitet nad otokom i da je zato potrebno da proširi svoje asimetrične mogućnosti, prenosi Tanjug agenciju Reuters.

“Ono što podrazumijevamo pod asimetričnim mogućnostima je isplativo, ali dovoljno smrtonosno da posluži kao odvraćanje – da bilo kakvo razmatranje invazije postane vrlo bolno”, rekla je Hsiao.

Jačanje odbrane

Ona je navela da Taipei trenutno sarađuje sa SAD-om na pribavljanju niza hardvera, uključujući krstareće rakete koje bi djelovale u kombinaciji s autohtonim raketnim sistemom na Tajvanu kako bi pružili bolju obalnu odbranu.

Ambasadorica je rekla da je Tajvan također želio da ojača odbranu na otocima svojim kontrolama u Južnom kineskom moru, za koja Peking tvrdi da pripadaju Kini.

“Za Tajvan, naš prioritet u preživljavanju uključuje izgradnju odbrane samog Tajvana, ali i otoka koja Tajvan trenutno kontrolira u Južnom kineskom moru,“ rekla je Hsiao.

Washington je prekinuo zvanične veze sa Taipeijem 1979. godine u korist Pekinga, ali je i dalje najveći snabdjevač oružja na Tajvanu i zakonom je obavezan da mu osigura sredstva za odbranu, podsjeća agencija.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO