Hamas osudio sporazum UAE-a i Izraela

Prema ovom sporazumu, Izrael je pristao da prekine svojatanje područja na Zapadnoj Obali koja je planirao anektirati (EPA)
Prema ovom sporazumu, Izrael je pristao da prekine svojatanje područja na Zapadnoj Obali koja je planirao anektirati (EPA)

Palestinski pokret Hamas osudio je sporazum između Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE) i Izraela, tvrdeći da ne služi palestinskim interesima i da zanemaruje prava palestinskog naroda.

Iz Hamasa su poručili da sporazum o normalizaciji odnosa između UAE-a i Izraela predstavlja izdajnički ubod nožem u leđa palestinskog naroda, prenosi Anadolija.

S druge strane, izraelski premijer Benjamin Netanyahu sporazum o normalizaciji odnosa između Izraela i Ujedinjenih Arapskih Emirata ocijenio je historijskim korakom.

Podsjetimo, Izrael i Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE) postigli su dogovor koji će dovesti do potpune normalizacije diplomatskih odnosa dviju zemalja Bliskog Istoka u sporazumu čije je posredovanje pomogao predsjednik SAD-a Donald Trump.

‘Historijski sporazum’

“Danas imamo veliki preokret! Historijski mirovni sporazum između naša dva velika prijatelja, Izraela i Ujedinjenih Arapskih Emirata!”, naveo je Trump na Twitteru.

U zajedničkom saopćenju SAD-a, UAE i Izraela navodi se da će ovim dogovorom promovisati mir u regiji Bliskog Istoka, dodajući da je ovaj korak dokaz odvažne diplomatije i vizije trojice vođa, aludirajući na prestolonasljednika Abu Dabija Mohammeda bin Zayeda al-Nahyana, Trumpa i izraelskog premijera Benjamina Netanyahua.

Mirovni sporazum rezultat je dugotrajnih dogovora između Izraela, UAE-a i Sjedinjenih Američkih Država koji su ubrzani u posljednje vrijeme, rekli su zvaničnici Bijele kuće.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO