Američko-katarsko partnerstvo u borbi protiv terorizma

Katar je jedan od najbližih saveznika Sjedinjenih Američkih Država u regiji (Getty Images)
Katar je jedan od najbližih saveznika Sjedinjenih Američkih Država u regiji (Getty Images)

Koordinator za borbu protiv terorizma ambasador Nathan A. Sales doputovao je u Dohu, u Katar, 12. augusta, kako bi zahvalio toj državi na njenoj posvećenosti u borbi protiv globalnog terorizma i zalaganju za čvrsto partnerstvo sa Sjedinjenim Američkim Državama u borbi protiv terorizma i sigurnosti, saopćeno je iz Ambasade Katara u Sarajevu.

Ambasador Sales sastat će se s glavnim tužiteljem Alijem Bin Fetaisom al-Marrijem i drugim visokim vladinim dužnosnicima kako bi razgovarali o ulozi Katara kao snažnog partnera u borbi protiv finansiranja terorizma, uključujući provedbu novog programa Borbe protiv pranja novca/suzbijanja finansiranja terorizma („AML / CFT“ Anti-Money Laundering/Countering the Financing of Terrorism).

Savezništvo Katara i SAD-a

Ambasador Sales razgovarat će i o aktivnom sudjelovanju Katara u Globalnoj koaliciji za poraz ISIS-a.

Katar je jedan od najbližih saveznika Sjedinjenih Američkih Država u regiji. Zračna baza Al-Udeid dom je Kombinovanog zračnog operativnog centra, koji ugošćuje 18 zemalja i odgovorna je za sve vazdušne operacije koalicije na Bliskom Istoku i Srednjoj Aziji.

Više od 8.000 američkog vojnog personela je smješteno u zračnoj bazi Al-Udeid, a još njih oko 200.000 prođe kroz bazu godišnje.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO