SAD revidira rezoluciju UN-a o produženju embarga na trgovinu oružjem Iranu

Američka vojska predviđa da bi u slučaju ukidanja embarga Iran kupio ruske borbene avione Su-30 (AP)
Američka vojska predviđa da bi u slučaju ukidanja embarga Iran kupio ruske borbene avione Su-30 (AP)

SAD planira predložiti novu revidiranu rezoluciju kojom bi embargo na uvoz naoružanja Iranu, kojeg je donio UN, bio produžen do daljnjeg.

SAD pokušavaju dobiti što veću podršku Vijeća sigurnosti UN-a, ali se čini da će im ipak najveća prepreka novoj rezoluciji biti Kina i Rusija koje imaju pravu veta.

Ambasadorica Kelly Craft je rekla da je novi nacrt rezolucije nešto čega su svjesni svi članovi vijeća, te da je logičan potez zaustaviti Iran u slobodnoj trgovini oružjem.

“Jedini razuman potez je zaustaviti glavnog sponzora terorizma u svijetu da se dodatno naoružava”, istakala je Craft.

Predstavnici Irana su u srijedu izjavili kako sumnjaju da će pritisak SAD-a proći u Vijeću sigurnosti UN-a.

Predsjednik Irana Hassan Rouhani rekao je kako se nada da će ovakav pokušaj SAD-a propasti te da će nakon njega SAD priznati svoje neuspjehe te shvatiti da nemaju podršku u UN-u u onolikoj mjeri koliko se nadaju. Također je dodao da bi, ukoliko ova rezolucije prođe, UN mogao snositi posljedice.

Iz Vijeća sigurnosti su rekli da će u četvrtak dobiti konačnu verziju nove rezolucije te da će ona biti prezentovana na glasanju u petak.

‘Razumni razlozi’

Revidirani nacrt, u koji je Associated Press imao uvid, sastoji se od samo četiri stavke, dok originalni nacrt iz juna ima 35 paragrafa na sedam stranica.

Prvobitni nacrt sadržavao je nekoliko odredbi na koje su određene diplomate imale prigovor, jer nisu imale direktne veze sa embargom te su zbog toga izbačene.

Jedna odredba u prvobitnoj rezoluciji omogućila bi svim državama članicama UN-a inspekciju tereta koji ulazi ili prolazi kroz njihov teritorij na aerodromima, morskim lukama i zonama slobodne trgovine iz Irana ili treba stići tamo, ukoliko država članica ima “razumne osnovne sumnje da teret sadrži zabanjene predmete”.

Druga odreba odnosila se na osudu napada na Saudijsku Arabiju u septembru 2019. i napade na iračku vojnu bazu u Kirkuku i američku ambasadu u Bagdadu u decembru 2019. Za ove napade optužen je Iran.

Prema novom nacrtu embargo na oružje, bez obzira na to što ističe 18. oktobra, “nastavit će se primjenivati sve dok Vijeće sigurnosti ne odluči drugačije”.

Navedeno je da je potpuna primjena embarga na oružje “od ključne važnosti za održavanje međunarodnog mira i sigurnosti”.

‘Odbijte ovaj potez’

Ambasador Irana pri UN-u Majid Takht Ravanchi reagovao je na Twitteru.

“Nakon protivljenja članova Vijeća sigurnosti UN-a, SAD su bile prisiljene odstupiti od svog nacrta rezolucije i predložiti drugu verziju. Novi nacrt je, po svojoj prirodi i cilju, sličan prethodnom i siguran sam da će ga Vijeće sigurnosti ponovo odbiti.”

Ujedinjene nacije zabranile su Iranu da kupuje strano oružje za masovno uništenje 2010. godine usljed napetosti zbog njegovog nuklearnog programa. To je onemogućilo Iranu da zamijeni staru vojnu opremu kupljenu prije Islamske revolucije 1979. godine. Raniji embargo bio je usmjeren na iranski izvoz oružja.

Forsiranje SAD-a da embargo na oružje Irana učini trajnim uslijedilo je nakon što je Donald Trump 2018. godine povukao SAD iz nuklearnog sporazuma iz 2015. godine između šest glavnih sila i Irana, a u cilju sprečavanja iranskog razvoja nuklearnog oružja.

Teheran je više puta naglasio da nema interesa ili namjere proizvesti nuklearnu bombu.

Rezolucija Vijeća sigurnosti UN-a iz 2015. kojom se podržava nuklearni sporazum uključuje odredbu o ukidanju embarga na oružje Iranu 18. oktobra.

‘Mehanizam’ iz nuklearnog sporazuma

Državni sekretar Mike Pompeo je najavio da će, ukoliko rezolucija ne prođe, SAD aktivirati mehanizam ugrađen u nuklearni sporazum iz 2015. godine prema kojem, ukoliko Iran prekrši neku od stavki sporazuma, automatski sve sankcije UN-a pod kojim je ova zemlja bila ponovno stupaju na snagu.

Ruski ministar vanjskih poslova Sergey Lavror optužio je administraciju Donalda Trumpa da provodi politički motivisanu kampanju protiv Irana te pozvao svijet da osudi pokušaj uvođenja embarga na uvoz naoružanja do daljnjeg ovoj Islamskoj Republici.

Istakao je kako se sam Donald Trump povukao iz sporazuma iz 2015. te da je licemjerno sada se pozivati na neke od odredbi tog istog sporazuma.

Isto je istakao i ministar vanjskih poslova Kine koji je dodao da on smatra da embargo koji je uveden Iranu, a koji traje do 18. oktobra, ne bi trebalo produžavati.

Rusija, Kina, Velika Britanija, Francuska i Njemačka, te naravno Iran, zemlje koje se nisu povukle iz nuklearnog sporazuma iz 2015., vjeruju da bi produženje embarga moglo dovesti do povlačenja Irana iz ovog sprazuma te samim tim i do nastavka rapidnog razvoja nuklearnog naoružanja ove države.

SAD tvrdi da Iran ne poštuje nuklearni sporazum te da ne surađuje sa Međunarodnom agencijom za atomsku energiju već duže od godinu dana. Također tvrde da je prekršen i trenutni embargo na uvoz oružja te da Iran trguje oružjem preko manjih država u svom okruženju.

Iz SAD-a upozoravaju da će, ukoliko se embargo ukine, Teheran vrlo brzo početi nabavljati teško naoružanje iz Rusije, uključujići tenkove, borbene avione, ali i raketni sistem S-400 te druge raketne sisteme iz Rusije.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO