SAD od Moderne naručio 100 miliona doza vakcine

Posljednjih je sedmica SAD potpisao niz sporazuma o nabavci stotina miliona doza potencijalnih vakcina protiv korona virusa od nekoliko kompanija (EPA)
Posljednjih je sedmica SAD potpisao niz sporazuma o nabavci stotina miliona doza potencijalnih vakcina protiv korona virusa od nekoliko kompanija (EPA)

Sjedinjene Američke Države potpisale su sporazum vrijedan 1,5 milijardi dolara sa farmaceutskom kompanijom Moderna za proizvodnju 100 miliona doza njene potencijalne vakcine za COVID-19, objavili su u utorak firma i Bijela kuća, prenosi Hina pozivajući se na Reuters.

Posljednjih je sedmica SAD potpisao niz sporazuma o nabavci stotina miliona doza potencijalnih vakcina protiv korona virusa od nekoliko kompanija u sklopu posebnog programa „Operation Warp Speed“ koji bi trebao osigurati sigurnu vakcinu do kraja godine.

Cijena Modernine vakcine trebala bi iznositi oko 30 dolara po osobi za dvije potrebne doze, navode agencije i dodaju kako je to približna cijena koja je postignuta i s drugim proizvođačima moguće vakcine.

Modernin kandidat za vakcinu, mRNA-1273, jedan je od rijetkih koji se već nalazi u završnoj fazi testiranja na ljudima. Studija u koju je uključeno 30.000 ljudi trebala bi biti dovršena do kraja septembra, objavila je firma ranije ovog mjeseca.

Brazil pregovara sa Rusima

Brazilska savezna država Parana u pregovorima je za proizvodnju ruske vakcine za COVID-19 uprkos tome što za njega nisu provedena masovna testiranja, no za sada nije jasno hoće li tamošnji istraživački institut dobiti potrebno regulatorno odobrenje u Brazilu, prenosi Hina Reutersove informacije.

Saopćenje paranskog Tehnološkog instituta Tecpar iznenadilo je brazilske regulatore i zdravstvene stručnjake, a neki su izrazili i sumnju u dostatnost kapaciteta toga instituta za proizvodnju velikih količina nove vakcine.

S najvećim brojem oboljelih od korona virusa izvan SAD-a, Brazil je postao centar za masovna klinička testiranja potencijalnih vakcina. Brazilski zvaničnici su obećali da će u roku od godine dana početi proizvoditi britanske i kineske vakcine, no stručnjaci upozoravaju da će za to možda trebati i duplo više vremena.

Odluka Moskve u utorak da odobri svoju vakcinu prije završenih kliničkih testiranja izazvala je zabrinutost dijela stručnjaka. Uspješnim se do sada pokazalo tek oko deset posto kliničkih ispitivanja. Moskva je u utorak pozdravila svoj proboj, nakon manje od dva mjeseca provedbe testiranja na ljudima, kao dokaz ruske naučne nadmoći.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO